Sari direct la conținut

Furnizorii, obligati sa furnizeze gaze celor cu venituri mici

HotNews.ro

Furnizorii de gaze naturale nu vor putea intrerupe pe perioada sezonului rece, respectiv din luna octombrie si pana in luna martie, alimentarea cu gaze a persoanelor cu venituri reduse care beneficiaza de asistenta sociala si a persoanelor cu handicap, potrivit unui proiect de lege al Guvernului. Aceasta interdictie este valabila si in situatiile nationale de urgenta.

Situatiile nationale de urgenta sunt cazurile imprevizibile care pot conduce, la nivel national, la dezechilibre intre cererea si oferta de gaze naturale de pe piata interna determinate de intreruperea aprovizionarii prin diminuarea cu mai mult de 20% a cantitatilor de gaze naturale importate sau din productia interna, cauzata de accidente.

De asemenea, aparitia unor temperaturi extrem de scazute la nivelul intregii tari sau in zone insemnate ale tarii, pe perioade indelungate de timp care conduc la un consum excesiv de gaze naturale reprezinta situatii de urgenta.

Conform proiectului de lege, pe perioada situatiilor nationale de urgenta si a sezonului rece nu se programeaza si nu se executa lucrari de intretinere curente sau lucrari de racordari care impun intreruperea alimentarii cu gaze naturale pentru o perioada continua ce depaseste 12 ore.

Pe perioada situatiilor nationale de urgenta, operatorii din sistemul gazelor naturale au o serie de obligatii.

Astfel, producatorii trebuie sa mobilizeze intreaga capacitate de productie, in limita capacitatilor maxime de extractie aprobate de Agentia Nationala de Resurse Minerale, iar operatorii depozitelor de inmagazinare subterana trebuie sa mobilizeze intreaga capacitate de extractie a gazelor naturale.

In cazul operatorului Sistemului National de Transport (SNT) acesta trebuie sa preia cantitatile suplimentare de gaze naturale, puse la dispozitie de producatori si de operatorii depozitelor de inmagazinare si sa asigure serviciile de transport al gazelor naturale, in conditiile prevazute in Planul de actiune.

In ceea ce ii priveste pe distribuitori, acestia trebuie sa intreprinda masurile de limitare sau sistare a gazelor naturale conform Planului de actiune si sa asigure alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor, potrivit prevederilor legale privind obligatia de serviciu public.

Consumatorii de gaze naturale inscrisi in lista consumatorilor intreruptibili, pentru care este prevazuta trecerea pe combustibili alternativi pe perioada situatiilor nationale de urgenta, sunt obligati sa isi asigure stocuri de combustibili si functionarea corespunzatoare a instalatiilor de utilizare a acestora.

Consumatorii din aceasta categorie care la data intrarii in vigoare a legii nu vor poseda instalatii de utilizare a combustibililor alternativi, vor fi obligati ca, in termen de cinci ani de la intrarea in vigoare a acestor prevederi, sa isi achizitioneze echipamentele necesare.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii se va infiinta Comisia de coordonare, ce are rolul de a aviza si monitoriza masurile necesare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale.

Comisia va elaborora anual Planul de actiune pentru situatii nationale de urgenta, pe baza propunerilor inaintate de catre operatorul SNT prin Dispeceratul National de Gaze Naturale, in baza informatiilor furnizate de operatorii de pe piata interna de gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro