Gala Globurile de Aur 2012: Inovatorul "The Artist" a triumfat intr-un palmares fara mari surprize
Surpriza editiei cu numarul 69 e ca nu au fost mari surprize. De fapt, Globurile de Aur au urmat cu mici exceptii palmaresul premiilor Asociatiei Criticilor Americani (Critics’ Choice Awards), decernate in 12 ianuarie.
Criticii americani au nominalizat la un loc drama si comedia, care aici au fost, ca de obicei, despartite (o medie a celor doua palmaresuri poate da cele mai bune previziuni pentru Oscarurile din 26 februarie.).
„The Descendants” a castigat, asadar, la categoria Cea mai buna drama, iar „The Artist”, revelatia anului – si, in plus, distribuit in SUA de The Weinstein Company, a fost desemnat Cea mai buna comedie/film muzical, fiind de asemenea premiat pentru actor rol secundar – Jean Dujardin si coloana sonora – Ludovic Bource.
„Hugo”, alt film care se intoarce la inceputurile celei de-a saptea arte, a fost premiat pentru regie – Martin Scorsese. Desi nu s-a auzit pe scena vreun comentariu de acest gen, in 2011 cinematograful s-a improspatat revenind in trecut – de aceea suna bizar epitetul de „inovator” lipit de cineva, pe scena, lui „The Artist”.
Poate ca o surpriza a fost, totusi, premierea lui Meryl Streep, care avea adversare serioase la categoria Cea mai buna actrita intr-o drama. Si la categoria Cea mai buna actrita intr-o comedie/musical concurenta a fost mult mai stransa ca in alti ani, dar premiul i-a revenit pana la urma lui Michelle Williams, care a interpretat-o pe Marilyn Monroe in „My Week with Marilyn”.
Christopher Plummer si-a adjudecat cu rolul din „Beginners” si Globul de Aur, dupa ce fusese premiat la Critics’ Choice Awards, la fel Octavia Spencer pentru rolul din „The Help”/”Culoarea sentimentelor”.
Marele invins al serii a fost „Moneyball: Arta de a invinge”, care a ratat si Premiul pentru scenariu si pe cele de interpretare rol principal (Brad Pitt) si secundar masculin (Jonah Hill). Ramane insa cu sanse la Oscar, unde se face distinctia intre scenariu original si scenariu adaptare.
Acum, cei 80 de membri ai Asociatiei Presei Straine de la Hollywood a preferat sa ii dea Globul de Aur pentru scenariu lui Woody Allen pentru „Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”, desi concurenta era si aici stransa. E posibil ca acest premiu sa vina, ca si cel acordat lui Martin Scorsese pentru regie, ca un gest de curtoazie pentru cei doi veterani si o nevoie de a premia mai multe filme sau, pe un alt nivel, ca o incurajare a acestui „inovator” imbold de revenire la traditie.
La categoria Film vorbit intr-o limba straina a invins, cum era de asteptat, filmul iranian „A Separation”, care si el se apropie cu un pas de o nominalizare la Oscar si, de ce nu, de un Oscar.
Gala a avut momentele ei – de la mitocaniile lui Ricky Gervais la mitocaniile Madonnei care i-a raspuns ca la piata, de la un prompter care a cazut pana la retransmisia HBO Romania care a inghetat pe ultima suta de metri, dar a avut parte de o distributie impresionanta de vedete. Unii au primit, altii au dat premii.
Printre cei care au prezentat premii sau filme nominalizate s-au numarat: Sidney Poitier, Jane Fonda, Dustin Hoffman, Robert Downey, Jr., Jeremy Irons, Helen Mirren, Julianne Moore, George Clooney, Brad Pitt, Colin Firth, Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer, Madonna, Elle McPherson, Johnny Depp, Mila Kunis, Antonio Banderas, Mark Wahlberg sau Angelina Jolie.
„Deci unde ramasesem?”, a fost primul lucru spus pe scena de la Beverly Hilton Hotel din LA de Ricky Gervais, care a anul trecut a enervat multa lume cu observatiile sale caustice.
„Orice controversa se va isca, o sa ma cheme si la anul”, si-a linistit actorul britanic asistenta, spunand in micul discurs introductiv ca Globurile de Aur sunt fata de Oscaruri cum e Kim Kardashian fata de Kate Middleton si ca membrii Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA) i-au dat o lista cu ce sa nu faca si pe care, pe langa „no profanity” si „no nudity” scria ca nu are voie sa pomeneasca de Mel Gibson sau de „Jodie Foster’s beaver”.
Nu doar Jodie Foster l-a privit pe Gervais cu dorinta mai mult sau mai putin vizibila de a-l strange de gat. „Ai vazut pana la urma ‚Turistul’?”, l-a luat Gervais in primire pe Johnny Depp, primul prezentator. „Nu”, a raspuns acesta ca si cum ar fi fost trezit din somn.
Christopher Plummer, primind Globul de Aur pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar: „Welcome back to King Kong, Rin Tin Tin and all the wonderful phantasies.” I-a multumit apoi sotiei sale, Elaine, cu care e insurat de 33 de ani.
Ricky Gervais: „Nu mai multumiti la toata lumea pe care o cunoasteti! Nu le mai multumiti membrilor familiei, tot n-au niciun merit. Agentului, lui Dumnezeu si atat!” (Prin urmare, cand a prezentat un premiu, Dustin Hoffman a profitat de ocazie ca sa le multumeasca sotiei sale si agentului.).
Madonna a fost pusa la locul ei (muzical) primind doar Globul de Aur acordat unei melodii originale pentru cea de-a doua incercare a sa in calitate de regizor, „WE”. Tot Madonna l-a taxat mai tarziu pe Ricky Gervais, dar replica a sunat ca la mahala (Gervais a prezentat-o spunand ca e „Material Girl” si „Like a Virgin”): „Daca sunt ‚Like a Virgin’ de ce nu faci ceva?”, adaugand: „Nu am mai sarutat o fata de ceva vreme. La televizor, adica.”
Lasandu-si pe urma fustele jos, Madonna s-a dat si putin culta si, prezentand Globul de Aur pentru film strain a amintit de Visconti, Fellini, Truffaut samd, cineasti pe care ii apreciaza. (Cand a lansat primul film regizat de ea la Berlinala, „Filth and Wisdom”, numele marilor cineasti citati in caietul de presa erau pline de greseli de ortografie.).
Michelle Williams, premiata pentru rolul lui Marilyn Monroe din „My Week with Marilyn” (Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita intr-o comedie sau film muzical): „Ma consider intai mama si pe urma actrita, de aceea vreau sa ii multumesc intai fetitei mele care a suportat sase luni de povesti inainte de culcare spuse cu vocea lui Marilyn”.
Peter Dinklage (care are nanism hipofizar), premiat pentru rol secundar masculin intr-un serial TV, mini-serie sau film TV : „Cand am vrut sa vin aici, mama mi-a spus: Ai vazut ‚Mildred Pierce’? Guy Pierce e asa de bun, sigur o sa castige. Mamele stiu intotdeauna cum sa ne faca sa ne pastram modestia.”
Iranianul Asghar Farhadi, premiat pentru Cel mai bun film strain, nu s-a hazardat in declaratii riscante despre situatia din tara sa si s-a multumit sa spuna despre iranieni ca sunt oameni buni („I think they are truly loving people”). Şi la Berlinala 2011, unde filmul „A Separation” a luat Ursul de Aur, cineastul a fost precaut in declaratiile sale publice, mai ales ca festivalul il sustinea pe un alt cineast iranian, Jafan Panahi, caruia regimul de la Teheran ii pusese pumnul in gura.
Publicul s-a ridicat in picioare cand Sidney Poitier a urcat pe scena ca sa tina un laudatio pentru Morgan Freeman, care a primit Premiul „Cecil B. DeMille”: „You become the character, the character becomes you. Spencer Tracy, Laurence Olivier, Marlon Brando te-ar aplauda daca ar fi aici. Dupa umila mea parere, esti un print”.
Iar Helen Mirren, care i s-a alaturat pe scena lui Sidney Poitier, a exclamat: „Pe bune, Morgan, doar un film am facut cu tine?” La randul sau, Morgan Freeman i-a declarat iubirea lui Helen Mirren („No offense, Taylor” – regizorul Taylor Hackford e sotul lui Helen Mirren.).
Martin Scorsese, premiat la categoria Cel mai bun regizor lungmetraj, i-a multumit sotiei, Emily, de la care a plecat ideea pentru „Hugo”. „Ea mi-a recomandat cartea ‚The Invention of Hugo Cabret’ si mi-a spus: De ce nu faci si tu un film pe care fiica noastra sa-l poata vedea?”
Gervais i-a scapat un „f… word”, dar cui i-a mai pasat? Jean Dujardin a tras un citat mut (!) din Douglas Fairbanks la finalul speech-ului de multumire pentru Globul de Aur acordat unui actor rol principal comedie/musical.
„The evil” Colin Firth (cum l-a numit Ricky Gervais, care a spus despre el ca e rasist – ca sa fie in contradictie cu „The Help”/”Culoarea sentimentelor”) a prezentat Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-o drama.
S-ar parea ca singura modalitate e ca Meryl Streep sa nu mai castige un premiu e sa nu mai fie nominalizata. De emotie, Meryl Streep (premiata pentru rolul lui Margaret Thatcher din „The Iron Lady”) si-a uitat ochelari pe masa si a trebuit sa improvizeze un discurs, laudandu-le pe celelalte actrite nominalizate. N-a uitat sa-i multumesca „Dumnezeului Harvey Weinstein”, numit de altcineva si „the punisher”.
Ca sa ia Globul de Aur pentru Cea mai buna comedie sau film muzical, toata echipa de la „The Artist” a urcat pe scena, inclusiv cu catelul (dar fara purcel!). Thomas Langmann, producatorul filmului, a povestit cum in 1956, un francez n-a avut bani pentru a veni la Los Angeles ca sa-si ridice Oscarul pentru scurtmetraj (cucerit cu „Le Poulet”). „Acel francez era Claude Berri, tatal meu. Acum trei ani a murit, iar acest premiu ii e dedicat.”
Gala s-a desfasurat in obisnuita atmosfera decontractata, cu invitatii asezati la mese, ca la nunta, si care socializau in pauzele publicitare. Nasul sa traiasca.! Cum care nas? Harvey Weinstein, fireste.
A 69-a editie a Premiilor Globul de Aur, organizata de Asociatia Presei Straine de la Hollywood (HFPA) la Hotelul Beverly Hilton din Los Angeles are urmatorul palmares:
Cea mai buna drama
Castigator: „The Descendants”
Nominalizari:
„The Descendants”
„The Help”/”Culoarea sentimentelor”
„Hugo”
„The Ides of March”
„Moneyball”/”Moneyball: Arta de a invinge”
„War Horse”
Cea mai buna comedie/musical
Castigator: „The Artist”
Nominalizari:
„The Artist”
„Bridesmaids”/”Domnisoare de onoare”
„50/50”
„Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”
„My Week with Marilyn”
Cel mai bun actor drama
Castigator: George Clooney – „The Descendants”
Nominalizari:
George Clooney – „The Descendants”
Leonardo DiCaprio -” J. Edgar”
Michael Fassbender – „Shame”
Ryan Gosling – „The Ides of March”
Brad Pitt – „Moneyball: Arta de a invinge”
Cea mai buna actrita drama
Castigatoare: Meryl Streep – „The Iron Lady”
Nominalizari:
Glenn Close – „Albert Nobbs”
Viola Davis – „The Help”/”Culoarea sentimentelor”
Rooney Mara -„The Girl with the Dragon Tattoo”/Fata cu dragon tatuat”
Meryl Streep – „The Iron Lady”
Tilda Swinton – „We Need to Talk About Kevin”
Cel mai bun actor musical/comedie
Castigator: Jean Dujardin – „The Artist”
Nominalizari:
Jean Dujardin – „The Artist”
Brendan Gleeson – „The Guard”
Joseph Gordon-Levitt – „50/50”
Ryan Gosling – „Crazy, Stupid, Love”/ „A naibii dragoste”
Owen Wilson – „Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”
Cea mai buna actrita musical/comedie
Castigatoare: Michelle Williams „My Week with Marilyn”
Nominalizari:
Jodie Foster – „Carnage”/”Doamne… ce macel!”
Charlize Theron – „Young Adult”
Kristen Wiig – „Bridesmaids”/”Domnisoare de onoare”
Michelle Williams „My Week with Marilyn”
Kate Winslet – „Carnage”/”Doamne… ce macel!”
Cel mai bun actor rol secundar
Castigator: Christopher Plummer („Beginners”)
Nominalizari:
Kenneth Branagh – „My Week with Marilyn”
Albert Brooks – „Drive”/”Cursa”
Jonah Hill – „Moneyball: Arta de a invinge”
Viggo Mortensen – „A Dangerous Method”/”O metoda periculoasa”
Christopher Plummer – „Beginners”
Cea mai buna actrita rol secundar
Castigatoare: Octavia Spencer – „The Help”/”Culoarea sentimentelor”
Nominalizari:
Berenice Bejo – „The Artist”
Jessica Chastain – „The Help”/”Culoarea sentimentelor”
Janet McTeer – „Albert Nobbs”
Octavia Spencer – „The Help”/”Culoarea sentimentelor”
Shailene Woodley – „The Descendants”
Cel mai bun regizor lungmetraj
Castigator: Martin Scorsese -” Hugo”
Nominalizari:
Woody Allen – „Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”
George Clooney – „The Ides of March”
Michel Hazanavicius – „The Artist”
Alexander Payne – „The Descendants”
Martin Scorsese -” Hugo”
Cel mai bun scenariul lungmetraj
Castigator: „Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”: Woody Allen
Nominalizari:
„The Artist”: Michel Hazanavicius
„The Descendants”: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
„The Ides of March”: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
„Midnight in Paris”/”Miezul noptii in Paris”: Woody Allen
„Moneyball”/”Moneyball: Arta de a invinge”: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
Melodie originala lungmetraj
Castigator: „W.E.” (2011): Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry („Masterpiece”)
Nominalizari:
„Albert Nobbs”: Brian Byrne, Glenn Close („Lay Your Head Down”)
„Gnomeo & Juliet”: Elton John, Bernie Taupin („Hello Hello”)
„The Help”/”Culoarea sentimentelor”: Mary J. Blige, Thomas Newman, Harvey Mason Jr., Damon Thomas („The Living Proof”)
„Machine Gun Preacher”: Chris Cornell („The Keeper”)
„W.E.” (2011): Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry („Masterpiece”)
Coloana sonora lungmetraj
Castigator: „The Artist”: Ludovic Bource
Nominalizari:
„The Artist”: Ludovic Bource
„The Girl with the Dragon Tattoo”/”Fata cu dragon tatuat”: Trent Reznor, Atticus Ross
„Hugo”: Howard Shore
„War Horse”: John Williams
„W.E.”: Abel Korzeniowski
Cel mai bun film de animatie
Castigator; „The Adventures of Tintin”/”Aventurile lui Tintin”
Nominalizari:
„The Adventures of Tintin”/”Aventurile lui Tintin”
„Arthur Christmas”/”Marea cursa de Craciun”
„Cars 2″/”Masini 2”
„Puss in Boots”/Motanul incaltat”
„Rango”
Cel mai bun film intr-o limba straina
Castigator: „A Separation”/ „Jodaeiye Nader az Simin” de Asghar Farhadi (Iran)
Nominalizari:
„The Flowers of War”/”Jin ling shi san chai” de Zhang Yimou (China)
„In the Land of Blood and Honey” de Angelina Jolie (SUA)
„The Kid with a Bike”/”Le gamin au velo” de Jean-Pierre si Luc Dardenne (Belgia)
„A Separation”/ „Jodaeiye Nader az Simin” de Asghar Farhadi (Iran)
” La piel que habito”/”Pielea in care traiesc” de Pedro Almodovar (Spania)
Cel mai bun serial TV drama
Castigator: „Homeland”
Nominalizari:
„American Horror Story”
„Boardwalk Empire”/”Imperiul din Atlantic City”
„Boss”
„Game of Thrones”/Urzeala tronurilor”
„Homeland”
Cel mai bun serial TV musical/comedie
Castigator: „Modern Family” /”O familie moderna”
Nominalizari:
„Enlightened”/”Iluminata Amy”
„Episodes”
„Glee”
„Modern Family” /”O familie moderna”
„New Girl”
Cea mai buna mini-serie sau film TV
Castigator: „Downtown Abbey”
Nominalizari:
„Cinema Verite”
„Downton Abbey”
„The Hour”
„Mildred Pierce”
„Too Big to Fail”
Cel mai bun actor serial TV drama
Castigator: Kelsey Grammer
Nominalizari:
Steve Buscemi – „Boardwalk Empire”/”Imperiul din Atlantic City”
Bryan Cranston – „Breaking Bad”
Kelsey Grammer – „Boss”
Jeremy Irons – „The Borgias”/”Familia Borgia”
Damian Lewis – „Homeland”
Cea mai buna actrita intr-un serial TV drama
Castigatoare: Claire Danes – „Homeland”
Nominalizari:
Claire Danes – „Homeland”
Mireille Enos -„The Killing”
Julianna Margulies – „The Good Wife”/”Sotia perfecta”
Madeleine Stowe – „Revenge”
Callie Thorne – „Necessary Roughness”
Cel mai bun actor serial TV comedie/musical
Castigator: Matt LeBlanc – „Episodes”
Nominalizari:
Alec Baldwin – „30 Rock”
David Duchovny – „Californication”
Johnny Galecki – „The Big Bang Theory”
Thomas Jane – „Hung”
Matt LeBlanc – „Episodes”
Cea mai buna actrita serial TV comedie/musical
Castigatoare: Laura Dern
Nominalizari:
Laura Dern – „Enlightened”/”Iluminata Amy”
Zooey Deschanel – „New Girl”
Tina Fey – „30 Rock”
Laura Linney – „The Big C”
Amy Poehler – „Parks and Recreation”
Cel mai bun actor mini-serie sau film TV
Castigator: Idris Elba -„Luther”
Nominalizari:
Hugh Bonneville -„Downton Abbey”
Idris Elba -„Luther”
William Hurt – „Too Big to Fail”
Bill Nighy – „Page Eight”
Dominic West – „The Hour”
Cea mai buna actrita mini-serie sau film TV
Castigatoare: Kate Winslet
Nominalizari:
Romola Garai – „The Hour”
Diane Lane – „Cinema Verite”
Elizabeth McGovern – „Downton Abbey”
Emily Watson – „Appropriate Adult”
Kate Winslet – „Mildred Pierce”
Cel mai actor rol secundar intr-un serial, mini-serie sau film TV
Castigator: Peter Dinklage – „Game of Thrones”/”Urzeala tronurilor”
Nominalizari:
Peter Dinklage – „Game of Thrones”/”Urzeala tronurilor”
Paul Giamatti – „Too Big to Fail”
Guy Pearce -„Mildred Pierce”
Tim Robbins – „Cinema Verite”
Eric Stonestreet – „Modern Family”
Cea mai buna actrita rol secundar intr-un serial, mini-serie sau film TV
Castigatoare: Jessica Lange – „American Horror Story”
Nominalizari:
Jessica Lange – „American Horror Story”
Kelly Macdonald – „Boardwalk Empire”/”Imperiul din Atlantic City”
Maggie Smith – „Downton Abbey”
Sofia Vergara – „Modern Family”
Evan Rachel Wood – „Mildred Pierce”