Sari direct la conținut

Gala UCIN: Toma Cuzin si Rodica Lazar – premii de interpretare; "Bucuresti NonStop"- trofeul Uniunii

HotNews.ro

Actorii Toma Cuzin şi Rodica Lazăr au primit Premiile pentru cel mai bun rol principal pentru interpretările din „Comoara”, respectiv „Carmen”, în timp ce „Bucureşti NonStop” de Dan Chişu a primit Trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), la gala ce a avut loc luni seara, informeaza Agerpres.

Gala Premiilor UCIN a avut loc la Cercul Militar din Capitală şi a fost prezentată de Gianina Corondan şi Mihai Găinuşă.

Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Corneliu Porumboiu pentru „Comoara”, iar un premiu special al juriului filmului „Aferim!” de Radu Jude. Pentru cel din urmă trofeu a urcat pe scenă producătoarea Ada Solomon alături de fiul lui Radu Jude – Alecu.

„Mulţumesc întregii echipe minunate care a făcut filmul ăsta posibil aşa cum este şi mulţumim tuturor fiilor care ne suportă pe noi ăştia care ne petrecem prea mult timp (departe de ei – n.r.)”, a declarat producătoarea „Aferim!”.

„Aferim!” a primit şi Premiul pentru cel mai bun film al anului de la Asociaţia Criticilor şi Filmologilor din România.

De asemenea, asociaţia i-a premiat pe Cristian Tudor Popescu şi Andrei Gorzo – cel din urmă, pentru volumul „Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklos Jancso”.

„Mulţumesc UCIN-ului, criticilor, pentru aprecierea încercărilor mele, uneori disperate, de a ţine în viaţă o meserie pe cale de dispariţie – cronicar de cinema”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Premiul UCIN pentru imagine i-a revenit lui Marius Panduru pentru „Aferim!”, iar pentru scenariu lui Tudor Giurgiu şi Loredanei Novak pentru „De ce eu?”.

Un mesaj din partea lui Tudor Giurgiu a fost citit de către actriţa Andreea Vasile. „Aş vrea să dedic premiul din seara asta (…) celor care au curaj să vorbească şi să se bată pentru adevăr, să nu accepte corupţia şi ipocrizia sistemului”, a transmis Giurgiu.

Premiul UCIN pentru montaj i-a fost acordat Danei Bunescu pentru filmul „Carmen” iar Premiul pentru scenografie – Augustinei Stanciu pentru „Aferim!”.

Premiul pentru machiaj le-a revenit Biancăi Boieroiu şi lui Astrid Weber pentru „Box”, iar cel pentru costume – Anei Ioneci pentru scurtmetrajul „Dopul scuză mijloacele”.

Premiul UCIN pentru coloană sonoră i-a fost acordat lui Cristian Tarnoveţchi pentru „Bucureşti NonStop” iar Premiul pentru muzică originală lui Cristian Lolea pentru „Carmen”.

„Carmen” de Doru Niţescu a primit şi Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos”.

Juriul UCIN a acordat Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin Ioanei Flora pentru „Acasă la tata” iar Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin lui Alexandru Potocean pentru scurtmetrajul „Nu există-n lumea asta”.

Premiul UCIN pentru film documentar de televiziune a revenit producţiei „Parisul lui Matei” de Andreea Ştiliuc, Premiul pentru documentar scurtmetraj lui Claudiu Mitcu pentru „Reţeaua” iar pentru documentar lungmetraj Ancăi Damian pentru „Muntele magic”.

Premiul pentru animaţie i-a fost acordat lui Matei Branea pentru „Omulan”, iar Premiul pentru scurtmetraj ficţiune lui Mihai Ionescu, pentru „Dopul scuză mijloacele”.

Premiul pentru cascadorie l-au primit Mihaela Oros şi Răzvan Gheorghiu pentru munca lor la filmul „Scorpion King IV”.

Au mai fost acordate premii din partea Academiei UCIN Paulei Segall şi lui Victor Rebengiuc.

În cadrul galei au fost acordate mai multe premii speciale. Astfel, premii de excelenţă le-au revenit criticilor Ana Maria Constantinescu şi lui Călin Căliman iar două premii ale preşedintelui UCIN au fost acordate pentru două proiecte de televiziune: campania TVR „Dreptul la memorie” şi spectacolul de teatru tv „Salonul 6”, realizat de Vitalie Lupaşcu după A.P. Cehov.

Alte cinci premii speciale UCIN au fost acordate regizorului Aron Xantus, pentru „În treacăt spre asfinţit”; criticului Marilena Ilieşiu pentru volumul „Mircea Daneliuc: cele şaptesprezece vieţi ale pisicii rupte”; lui Titus Vâjeu, pentru cartea „Mircea Daneliuc – monsieur l’auteur sau lupul singuratic al filmului românesc”; Cristian Sbângu – pentru imaginea producţiei „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”; Crinei Tofan – menţiune, pentru rolul Ema din filmul „Live”, de Vlad Păunescu.

Juriul a fost format din Stere Gulea (preşedinte), Mircea Diaconu, Petru Lucaci, Dan Dediu, Manuela Cernat, Mircea Bunescu, Radu Corciova, Paul Ilea, Victoria Cociaş, Andrei Gruzniţchi şi Doru Pop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro