Sari direct la conținut

Boomul inteligenței artificiale scumpește gazele

HotNews.ro
Boomul inteligenței artificiale scumpește gazele
Centrul de date din Middenmeer, unul dintre cele două deținute de Google, în Olanda, care găzduiesc serverele pentru mai multe produse, inclusiv cele bazate pe inteligența artificială, mai 2024 / Profimedia

Prețurile gazelor naturale cresc, pe măsură ce boom-ul inteligenței artificiale sporește consumul, se arată într-o analiză Euronews. Potrivit acesteia, cotațiile la gaze pe bursele americane și europene au crescut, în ultimele trei luni, din cauza unei cereri mai mari determinată de creșterea consumului de inteligență artificială (AI).

Pe scurt, centrele de date de AI sunt mari consumatoare de energie. Cu cât se dezvoltă mai mult inteligența artificială cu atât și cererea de energie electrică este mai mare.

Însă, în acest moment, sursele de energie regenerabilă nu sunt suficiente pentru producerea cantităților de electricitate necesare.

În aceste condiții, gazele joacă un rol cheie în producerea de energie electrică și în susținerea unei cereri tot mai mari.

Cererea globală de energie va crește cu o treime în următorii 10 ani

De la mijlocul lunii aprilie, prețurile futures pe piețele din SUA au crescut cu aproximativ 62%, iar cele de pe bursa olandeză TTF, Amsterdam, cu 18%. Cauzele acestor scumpiri sunt tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, producția redusă din SUA, întreruperile în livrările din Norvegia și cererea în creștere.

Potrivit S&P Global Commodity Insights, cererea globală de energie va crește cu o treime în următorii 10 ani, inclusiv pentru centrele de date. Gazul natural va juca un rol important ca sursă de energie.

Cererea de gaze va crește în special pe piețele emergente din Asia, ca urmare a dezvoltării industriale și trecerii către o energie verde până la sfârșitul acestui secol.

Cererea de energie electrică din SUA va crește cu până la 20% până în 2030, având în vedere necesarul de energie ale inteligenței artificiale. Centrele de date AI vor avea nevoie de un plus de 323 Twh de energie electrică, de șapte ori mai mare decât consumul anual actual din New York City.

Gazele ar putea furniza 60% din energia necesară AI

Marile companii de tehnologie, inclusiv Amazon, Alphabet, Microsoft și Meta, își dezvoltă tot mai mult infrastructura centrelor de date, acestea necesitând un consum mare de energie.

Energia regenerabilă nu va putea face față cererii în creștere din ultimii ani. Astfel, gazele naturale devin o sursă esențială de aprovizionare cu energie electrică.

Potrivit lui Goldman Sachs, gazul natural poate furniza 60% din energia necesară AI, restul fiind reprezentat de energie regenerabilă.

Alte cauze pentru creșterea cotațiilor pe bursă

Pe partea de aprovizionare în Europa, întreruperile în livările din Norvegia și producția redusă în SUA au contribuit, de asemenea, la creșterea prețului gazelor naturale în ultimele luni, pe bursele europene.

La începutul lunii iunie, cotațiile pe bursa olandeză a crescut la 36 euro / MWh, cel mai mare din decembrie 2023.

După invadarea Ucrainei, Norvegia și Statele Unite au depășit Rusia ca furnizori principali de gaze naturale în Europa. În 2023, livrările din Norvegia au reprezentat circa 30%, iar SUA au furnizat 19% din gazele către UE.

Între timp, aprovizionarea cu gaze lichefiate din Rusia a crescut și ea la 16%, fiind o majorare cu 40% față de 2021.

De asemenea, producția de gaz din SUA a scăzut cu aproximativ 9% în 2024 din cauza activităților de foraj reduse și a întârzierii proiectelor de exploatare.

INTERVIURILE HotNews.ro