Sari direct la conținut

Gazprom, atras in jocurile electorale ucrainene

HotNews.ro

Gazul rusesc se afla din nou in centrul bataliilor politice din Ucraina. Vicepremierul guvernului de la Kiev, Andrei Kliuev, a declarat miercuri ca pretul la importul de gaze rusesti pentru 2008 va ramane neschimbat, iar o eventuala majorare nu va ridica nivelul inflatiei. Expertii considera insa aceste promisiuni drept exagerate.

Cu o zi inainte, seful Naftogaz Ukraini dezvaluise chiar pretul exact -143 de dolari mia de metri cubi, in locul celor 130 de dolari, cat este la acest moment.

Un pret absolut „confortabil”, dupa cum scrie Nezavisimaia gazeta, a devenit „un atu indestrictibil” in campania electorala a lui Viktor Ianukovici in ajunul alegerilor pentru Rada Suprema, care vor avea loc la 30 septembrie.

Adversarii politici ai premierului nu au ce opune acestor promisiuni, pentru ca nici formatiunea „Ucraina noastra” a presedintelui Viktor Iuscenko, nici sustinatorii fostului premier Iulia Timosenko nu se bucura de simpatia Moscovei.

In schimb, o parte dintre ei recunosc faptul ca Gazprom nu traieste doar din livrarile din Ucraina, pentru ca el cumparar gaz turkmen cu 100 de dolari mia de metri cubi, pe care-l revinde cu o marja minima holdingului sau ucrainea, RosUkrEnergo, in vederea livrarii lui in Ucraina.

In acelasi timp, opozitia ucraineana insista ca fie si in conditiile unei majorari minore a pretului la gaze naturale trebuie sa fie neaparat insotita de o revizuire a tarifelor la tranzitul de gaze rusesti spre Europa.

Mai mult, periodic este readusa in discutie problema renuntarii la serviciile de intermediere a RosUkrEnergo, pe motiv ca Naftogaz Ukraini si Gazprom pot face singure afaceri, economind, in acelasi timp, peste 900 milioane de dolari – atat a castigat in 2006 RosUkrEnergo de pe urma rolului sau de intermediar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro