Gestul emoționant al Elisabetei Lipă, șefa sportului românesc, cu o zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Campioana cu 5 medalii de aur i-a mulțumit unui om din umbră
La Paris, 2024, Elisabeta Lipă este prezentă la a 11-a Olimpiadă din viața sa. De data aceasta, e membru în Team Romania, echipa olimpică a țării, nu ca sportiv, ci ca oficial. Lipă a răspuns unei provocări lansate de publicația noastră de sport GOLAZO.ro.
Elisabeta Lipă crede că „valoarea nu se cumpără, ea se creează prin muncă”. Și mai spune că nimeni, tehnologia sau o altă persoană, nu va lupta în locul tău, indiferent care îți este profesia.
„În performanță, orice performanță, nu există scurtături. Iar Google nu-ți oferă nicio soluție simplă. Google-ul nu stă în cantonament cu tine, nu poate trage la rame în locul tău”, a spus fosta mare campioană, astăzi președinta Agenției Naționale pentru Sport, într-un intreviu pentru publicul GOLAZO.ro.
8 medalii olimpice
Lipă avea 19 ani când a intrat în prima sa cursă olimpică de canotaj. A stat, pe apă, la 6 ediții ale Jocurilor, unde a câștigat 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz. Asta înseamnă dublu decât a câștigat întreaga delegație a României, la toate sporturile, în toate probele, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021.
„Da, Paris este a 11-a Olimpiadă la care ajung. Prima a fost Los Angeles 1984, au urmat Seul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și m-am retras din competiții după Beijing 2008. Apoi am ajuns la Londra 2012, Rio 2016, Tokyo 2021 în calitate de ministru al sportului sau vicepreședintă a COSR”.
„În general, voi, campionii, stați sub reflectoare. Dar există o persoană mai puțin cunoscută căreia simțiți că-i datorați recunoștință? O puteți numi, vă rugăm?”, a fost întrebată Lipă de GOLAZO.ro.
Maseurul Marcel Buțurcă, cel care „i-a pus mereu pe sportivi pe primul loc”
„Păi, dacă stau bine așa și mă gândesc… când sportivul câștigă, printre primele întrebări care i se pun e cea referitoare la antrenorul lui… deci antrenorul nu prea stă în umbră. În spatele meu, zi de zi a stat maseurul. Buțurcă Marcel, jos pălăria, un profesionist. Are 60 de ani, și acum își face meseria”, a spus Lipă.
”Fără maseurul Marcel Buțurcă nu aș fi fost cea de acum. S-a operat, a stat în convalescență, dar a revenit la lot. Asta înseamnă să-ți placă ceea ce faci. S-a apropiat de sportivi, pe ei i-a pus mereu pe primul loc și el, pe al doilea”.
”Dacă am avea astfel de oameni în sport pe toate palierele, de la directori la antrenori și până la nu știu care portar care-și face treaba la locul de muncă, cu siguranță că sportul românesc ar arăta mult mai frumos”, a spus Lipă.
Amintirile lui Lipă despre Djokovic și sfaturile ei pentru sportivii români de la Paris, în interviul integral publicat astăzi în GOLAZO.ro.