Ghid in 10 pasi pentru parintii ai caror copii isi doresc sa studieze la o facultate in Marea Britanie
Anul acesta, fata mea cea mare a fost admisa si a inceput cursurile unei facultati din Marea Britanie. Cum majoritatea prietenilor si cunoscutilor m-au intrebat despre cum a fost tot procesul din perspectiva unui parinte, m-am gandit ca un astfel de articol ar fi util si altor parinti.
Pasul 1. Decizia de a studia in afara tarii – clasele VIII-IX
Este de preferat ca decizia copilului de a isi continua studiile dupa liceu in afara tarii sa fie din proprie initiativa si sa se ia cat mai din timp.
Aici rolul parintilor este vital, prin perspectiva suportului financiar. Fara sa luam in calcul taxa de scolarizare, pentru studiul in afara tarii – in Marea Britanie in special – studentul are nevoie si de alti bani pentru a-si acoperi costurile in cei 3 ani de facultate. Dat fiind ca procesul de a obtine viza de lucru in Marea Britanie dureaza (cunosc cazuri de studenti care nu au primit-o in primul an de studiu sau chiar deloc), iar oferta de locuri de munca nu este foarte mare, sarcina de a asigura acesti bani revine in mare parte parintilor (sau sponsorilor). Prin urmare, daca planurile financiare nu va permit o astfel de investitie, uitati de Marea Britanie. Ca varianta de studiu in strainatate cu un efort financiar mai mic raman tarile nordice ale caror facultati finanteaza mult din costurile vietii studentilor.
Asa cum spuneam, decizia este de preferat sa vina din partea copilului. Efortul de adaptare la a trai zi de zi departe de familie, intr-un mediu nou si mult mai competitiv nu este usor. Fara motivare interna, copiilor le va fi foarte greu. Ca o paranteza, mi s-a spus ca la specialitatea urmata de fata mea, mai bine de o treime din studentii anului intai nu au reusit sa promoveze. Mai mult, fara motivare interna copiii risca sa trateze materiile de la liceu superficial.
Aici apare factorul „din timp„. Admiterea se face pe baza de dosar, iar media anuala din toti cei 4 ani de liceu, ca si notele de la bacalaureat joaca un rol decisiv. Prin urmare, cu cat decizia e luata mai din timp, cu atat copilul devine mai constient si va trage la fiecare materie din liceu, indiferent cat de mult nu-i place. Evident ca media notelor din liceu cantareste si la unele dintre facultatile din tara noastra, dar…
…rolul parintilor este de a incuraja urmarea unor forme de invatamant moderne. Cu tot respectul pentru amicii mei care tin cursuri la facultati romanesti, sistemul nostru universitar a ramas in mare parte cantonat in metode specifice clasei primare. Inca sunt profesori care vin la cursuri si le cer studentilor sa scrie dupa dictare… Pe langa metodele moderne de predare (care sunt un soc pentru copiii nostri, pentru ca si la liceu se invata dupa dictare), baza materiala a unei facultati din strainatate este mult mai buna, iar activitatile de practica se fac la alt nivel. Nota: ma refer la majoritatea specializarilor de la noi, exista exceptii care intaresc regula. Nu as vrea sa se traga concluzia ca universitatile romanesti sunt proaste, mesajul meu este ca sunt universitati in afara tarii mai bune.
Prin urmare, chiar daca si la cursurile studiate in strainatate vor lipsi destule lucruri pe care proaspatul absolvent ar trebui sa le stie pentru a fi un angajat gata pregatit pentru aproape orice sarcina pe care o presupune locul sau de munca, recomandarea parintilor catre copil de a lua in calcul o facultate in afara tarii ar trebui facuta chiar de la intrarea in liceu.
Pasul 2. Informarea despre conditiile de studiu in strainatate si Marea Britanie in special – clasa a X-a
Dupa ce copilul incepe sa ia in calcul la modul serios studiul in strainatate, iar parintii si-au stabilit un plan financiar prin care sa asigure resursele necesare, incepe perioada de informare. De preferat chiar la inceputul clasei a X-a, deoarece in fiecare toamna au loc targuri de specialitate (RIUF) unde facultati din strainatate vin in tara pentru a-si prezenta oferta. Asemenea targuri sunt mai multe, zilele trecute am vazut afise la un astfel de targ programat luna aceasta. Mai exista o serie de targuri si in primavara, iar pentru parintii copiilor care locuiesc in afara oraselor unde sunt organizate aceste targuri exista posibilitatea vizitarii lor la final de saptamana (toate targurile aveau program sambata si duminica). Taxa de acces este modica (cred ca au fost si unele fara taxa), iar marele avantaj al vizitei la standul universitatii este contactul direct pe parcursul caruia poti primi rapid raspunsuri la intrebari.
In afara targurilor (care sunt si o buna sursa de documentare, multe universitati oferind brosuri detaliate) avem internetul. Pe de o parte site-urile universitatilor care sunt extrem de detaliate, pe de alta parte social media de unde putem lua referinte. Nu in ultimul rand, putem cauta referinte de la cunoscuti.
Cu site-urile universitatilor britanice va trebuie rabdare, pentru ca hostingul nu e dintre cele mai bune. Cazurile in care un web site nu putea fi accesat pe loc nu au fost singulare, important este ca acolo se gasesc toate informatiile cheie: costuri cu studiul, costuri cu cazarea si conditiile aferente, specialitatile care se pot studia cu detalii si referinte.
Aceasta informare are un dublu rol:
– ofera informatiile despre efortul financiar si conditiile de finantare a taxei de studiu. Asa cum mentionam la pasul 1 am exclus din efortul financiar taxa de studiu, deoarece pentru cetatenii UE guvernul britanic ofera un imprumut dedicat in conditii foarte interesante, care poate fi accesat direct de catre student. Pentru parintii care vor sa suporte aceasta suma, ea este acum de 9000 lire anual (s-a triplat fata de 2010 cand ne documentam noi).
– ofera informatiile despre ceea ce se poate studia. Am fost intotdeauna de parere ca facultatea, ca si locul de munca, trebuie alese pornind de la ceea ce ne face placere si nu de la ce isi doresc altii sau „ar fi bine sa facem”. Avand toate informatiile despre optiunile de invatare, copilul se poate gandi pe care dintre ele i-ar face placere sa le urmeze.
O concluzie importanta a procesului de informare este ca universitatile din Marea Britanie sunt interesate de adolescentii care au fost implicati in activitati extra scolare. Daca acestea au fost ignorate in clasa a IX-a, acum trebuiesc neaparat luate in considerare. Prin urmare, aveti grija sa va indrumati copiii catre voluntariat, blog, cluburi extrascolare cat mai devreme, le va fi de folos la dosarul de admitere.
Pasul 3. Stabilirea unei directii de studiu – clasa a XI-a
Pe baza informatiilor acumulate incepem sa ne consultam cu adolescentul, chiar daca pentru noi ramane copil, deja are 16 ani. Experienta noastra ne ajuta sa-i dam sfaturi/sugestii/comentarii cu privire la optiunile pe care el le ia in considerare. Asa cum spuneam, fiecare facultate ofera detalii despre ceea ce se va studia in cadrul specializarii si putem sa-i oferim referinte (in mare) despre ce presupune fiecare curs.
Reluam vizitele la targurile de specialitate (si seria de toamna, si seria de primavara), punem intrebari, cautam noi informatii si incepem sa punem in balanta ofertele facultatilor (reputatie, costuri cu viata de zi cu zi, facilitati, programa scolara). Ar fi bine ca la sfarsitul semestrului I din clasa a XI-a sa ne decidem spre tipul de facultate dorita, moment in care putem reevalua conditiile de admitere si ne gandim la pregatirea pentru bacalaureat. Daca o si incepem, cu atat mai bine.
Pe langa pregatirea pentru bacalaureat ar trebui sa ne asiguram de buna stapanire a limbii straine cerute. De preferat sa existe deja o baza solida, daca nu trebuie tras tare. Si evident, cat mai multe activitati extra scolare, dat fiind ca in clasa a XII-a timpul liber se va diminua.
Rolul nostru in aceasta etapa este cel al unui consultant pur: oferim opinii, directii de cercetare, dar il lasam pe viitorul student sa decida. Si desigur, verificam soldul contului in banca sa corespunda cu planul de economii.
Pasul 4. Alegerea facultatilor la care se va aplica si lucru la dosarul de admitere – inceput clasa a XII-a
Pentru a accelera lucrurile noi am folosit o firma specializata in astfel de servicii, care ne-a dat lista cu ceea ce trebuie sa pregatim pentru dosar, feedback cu privire la potentialul de a fi acceptat pornind de la mediile din clasele IX-XI si recomandari de universitati. Acest lucru se poate face si pe cont propriu, doar ca presupune mai mult timp de documentare.
Noi ne-am uitat la toate universitatile (nu doar cele recomandate) care ofereau specializari apropiate de cea dorita. Am facut un tabel cu ele in care am inclus clasarea lor in topurile de specialitate, costurile si conditiile cazarii, oportunitatile la absolvire, oportunitatile de a gasi un loc de munca pe durata studiilor, pozitionarea. Le-am dat note si am ramas cu mai putin de 10 asupra carora sa ne concentram. Pe cele ramase in lista scurta le-am luat din nou la analizat pana ne-am stabilit la 5 specializari in cadrul a 5 universitati diferite, acesta fiind numarul maxim de optiuni pe care si le poate exprima un viitor student.
Pregatirea dosarului presupune obtinerea foii matricole cu notele din clasele IX-XI, solicitarea scrisorilor de recomandare din partea unor profesori (daca nu sunt in limba engleza trebuiesc traduse) si pregatirea scrisorii prin care se motiveaza dorinta de a studia la acea facultate in mod specific.
Pasul 5. Aplicarea la cele 5 facultati alese
Se face online, folosind platforma pusa la dispozitie de UCAS. In aceasta faza devine importanta adresa de corespondenta postala, toate raspunsurile urmand a fi primite prin posta. Prin posta vine si corespondenta de la UCAS (inclusiv date de conectare la platforma online). Aplicarea presupune trimiterea tuturor documentelor cerute in dosar, in formatul solicitat. Ca parinti putem asista cu sugestii, procesul efectiv urmand a fi realizat de viitorul student.
E de preferat ca aplicarea sa fie demarata repede dupa ce acest lucru e posibil (de regula dupa 1 octombrie) intrucat raspunsurile pot veni la 2-3 luni de la aplicare. Facultatile cu mai putini candidati raspund mai repede, spre deosebire de cele cu multi candidati (firesc, dat fiind ca durata de analiza a unui dosar e aceeasi). Am vazut si universitati care au avut 20 de candidati pe un loc la facultate.
Raspunsul vine sub forma unei oferte in care universitatea fie confirma o acceptare neconditionata, fie o acceptare conditionata de anumite note la bacalaureat si la limba engleza in cadrul unui tip de examen (cel mai adesea IELTS sau CAE) sau sub forma unui refuz. In aceeasi perioada se poate face programarea pentru testarea de limba engleza (noi am optat pentru examenul IELTS) si se poate sustine testul de engleza.
Pasul 6. Alegerea universitatii favorite si a celei de rezerva
Daca toate cele 5 universitati trimit oferte de acceptare, trebuie alese 2 dintre ele: prima optiune si a doua optiune. E de recomandat ca a doua optiune sa aiba un barem mai usor de atins.
Alegerea e foarte importanta, deoarece la prima optiune se poate face si rezervarea camerei de camin. In cazul in care baremul primei optiuni pare imposibil de atins e de preferat alegerea unei universitati cu un barem mai mic deoarece daca nu se indeplinesc conditiile impuse de facultate se pierde rezervarea camerei de camin si viitorul student va putea alege din camerele ramase disponibile la a doua optiune. Iar disponibilitatile s-ar putea sa fie mai putine si in conditii financiare diferite. In cazul nostru prima optiune avea un barem de minim 8,9 medie la bacalaureat cu 9/9/9,5 la 3 materii, iar a doua un barem de minim 7 media la bacalaureat.
Dupa alegerea celor 2 optiuni, care vor apare si in contul UCAS, in primavara vin confirmarile si se primeste accesul la platforma online pentru rezervarea camerei de camin. Evident ca alegerea camerei de camin o face fiecare tinand cont de ceea ce si-a propus si de localizarea fata de campusul universitar. In principiu sunt 2 tipuri de camere: self catered (fiecare student se descurca cu mancarea, avand acces la o bucatarie) si catered (mesele sunt asigurate). Nivelul de confort difera de la un tip de camera la altul, confortul minim presupune baie si bucatarie comuna si acces internet.
Desigur ca puteti lua in calcul si inchirierea unei camere/apartament in localitatea unde se afla campusul universitar, nu am studiat in detaliu acest aspect, orientativ costurile sunt mai mari si merita luat un apartament daca il impart mai multi chiriasi. Voi reveni cu o actualizare dat fiind ca pentru anul 2 studentii nu mai au aceeasi prioritate ca bobocii la cazarea in camin si va trebui sa luam in calcul aceasta varianta.
Alegerea optiunii de cazare ar trebui sa tina cont si de costurile de transport pana la campusul universitar si inapoi. Acestea pot fi de cateva sute de lire anual (nu am luat in calcul Londra unde transportul e mai scump).
Pasul 7. Aplicarea pentru imprumutul de studii
E un formular tip care trebuie completat, trimis prin posta (cu informatiile despre prima optiune aleasa). Desi formularul e destul de stufos, nu e greu de completat. Toate informatiile se gasesc online, iar guvernul britanic aproba in principiu aceste solicitari. De retinut ca trebuiesc oferite 3 adrese de corespondenta diferite (cea de resedinta si alte doua de rezerva).
Ca parinti ii putem asista la completare, fiind un tip de document complet nou pentru copiii nostri (pornesc de la premiza ca orice adult a avut macar un contact cu o banca pentru un imprumut, chiar daca nu a apelat la el). Conditiile de creditare sunt incomparabil mai bune ca in cazul unui imprumut bancar. Rata dobanzii e de bun simt, suma care trebuie platita lunar depinde de veniturile realizate, termen de gratie pe perioada studiilor, rata lunara nu poate depasi un procent maxim din veniturile incasate. Nu intru in detalii pentru ca valorile se pot modifica, iar acest ghid se doreste a fi unul general.
Pasul 8. Confirmarea indeplinirii conditiilor de admitere
Dupa sustinerea examenului de bacalaureat, rezultatele trebuie traduse si autentificate, apoi trimise catre universitate. Ca parinti ii putem ajuta sau lasa sa se descurce singuri, nu e ceva foarte complicat.
Universitatea va trimite o confirmare de acceptare neconditionata, care apare si online in contul UCAS. Urmeaza primirea confirmarii cu privire la plata taxei studiilor (banii imprumutati nu ajung la student, sunt tranferati direct catre universitate). Ultima confirmare este cea cu privire la cazarea in camin.
Pasul 9. Pregatirea plecarii in Marea Britanie
Primul lucru recomandat ar fi cumpararea biletelor de avion (cu cat mai devreme, cu atat sanse mai mari de a obtine preturi mai mici). Trebuie vazut cum se vor transporta lucrurile necesare catre destinatie. O varianta poate fi expedierea excesului de bagaj in avans, o alta varianta este transportul cu bagajul de cala (a se verifica limitele impuse de compania de transport aerian)
In cazul in care universitatea nu se afla intr-un oras la care se poate ajunge direct cu avionul, se pot rezerva online biletele de calatorie de la aeroport la destinatie cu trenul sau autocarul. Eu am testat ambele variante, trenul este mai rapid si la rezervari facute din timp costurile sunt apropiate de cele cu autocarul. Avantajul autocarului este ca poate fi luat direct din aeroport, in timp ce plecarea cu trenul din Londra a presupus transportul aditional de la aeroport la gara. Autocarele au si WiFi inclus in pret, la tren aceasta facilitate este doar pentru clasa I, altfel trebuie platit separat.
Transportul de la aeroport la gara se poate face cu trenul rapid (expresul de Heathrow) si metroul sau direct cu metroul. Calatoria cu metroul este cea mai ieftina varianta (2,25 lire) si dureaza circa o ora, fiind linie directa pana la gara. Acest cost se aplica doar celor care detin un card Oyster: cardul presupune un depozit de 5 lire si o incarcare minima de 5 lire si poate fi cumparat chiar din aeroport. Linia de metrou de la aeroport are vagoane special amenajate unde se pot pune valizele.
Dupa ce a primit confirmarea acceptarii la studiu in Marea Britanie, viitorul student ar fi bine sa se ocupe de obtinerea Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate. Aceasta presupune solicitarea declaratiilor de venit pe ultimii 5 ani de la fisc, adeverinta de la liceu, completarea unui formular tip si depunerea lor la sediul casei de asigurari de sanatate. Procedurile sunt disponibile online http://www.casmb.ro/formulare.php?c=2 odata ce avem toate documentele un singur drum la CASMB poate fi suficient, cardul urmand a sosi prin posta.
In varianta unei cazari self catered aceasta nu include lenjeria de pat sau ustensile pentru bucatarie. Acestea pot fi comandate online urmand a fi livrate direct in camera de camin sau pot fi aduse de acasa. De retinut ca in Marea Britanie ploua mult mai des ca in Romania si in perioadele de toamna-primavara temperaturile sunt mai reduse ca la noi, iar bagajul ar trebui pregatit in mod corespunzator.
Pentru preluarea camerei de camin se poate face programare online in avans sau se asteapta programarea fixata de universitate. In cazul nostru parintii au fost invitati la o intalnire cu conducerea universitatii pentru a afla detalii despre viata din campus. Notele nu se comunica parintilor, fiind considerate informatie confidentiala.
E de preferat ca parintii sa-si insoteasca bobocul pentru a-l ajuta la instalare si, cel mai important (din punctul meu de vedere), la deschiderea unui cont bancar in Marea Britanie. Evident ca proaspatul student se poate instala singur si isi poate deschide contul bancar.
O documentare utila despre ceea ce-l asteapta pe student se poate face folosind Facebook si Twitter. Acolo se poate intra in contact cu studentii din ani superiori de la care se pot afla multe detalii si se pot face primele contacte cu viitorii colegi.
Pasul 10. Instalarea in Marea Britanie
E un proces care decurge usor si simplu. Cheile de la camera din camin se preiau in intervalul orar programat, impreuna cu ele se primeste si un pachet de bun venit (informatii utile despre viata in campus si oras). Prima saptamana este de acomodare, se organizeaza tot felul de evenimente de socializare (Fresher’s), se comunica programul de studiu.
Pentru parinti, in cazul in care universitatea ofera posibilitatea de a-i intalni pe cei din conducere, este o experienta care nu trebuie ratata. Cu aceasta ocazie parintii pot opta pentru a primi regulat informari prin email si ii pot cunoaste pe cei cu care vor studia copiii lor. Parintii sunt incurajati sa-i viziteze si sa pastreze un contact regulat cu copiii lor.
Unul dintre primele lucruri care trebuie facut ajuns in Marea Britanie este achizitionarea unei cartele de telefonie mobila. Tinand cont de faptul ca mutarea recenta si de lipsa unui istoric de bun platnic, pentru inceput singura varianta sunt cartele pre-platite. La ei se numesc pay as you go, optiunile costand de la 10 lire pe luna in sus.
Ca sa poti semna contract de abonament pentru telefon mobil (cu costuri mai bune) sau sa aplici pentru permisul de munca ai nevoie de istoricul de bun platnic. Astfel ajungem si la contul bancar. Se poate deschide un cont de student, caz in care este necesara o scrisoare oficiala de la universitate care se obtine in cateva zile de la solicitare (dupa sosirea la universitate). Exista banci (cum a fost cazul Barclays, pe care nu o recomand) care nu pot deschide contul pe loc si te programeaza pentru zilele urmatoare. Exista banci care permit si deschiderea altui tip de cont, in calitate de cetatean UE, dar cu comisioane mai mari. Fiecare alege ceea ce ii convine. M-a surprins neplacut faptul ca angajatii bancilor din Marea Britanie sunt prost pregatiti, a durat mai mult de doua ore gasirea unei banci dispuse sa deschida contul solicitat. Conform informatiilor online, tipul de cont solicitat era disponibil la toate bancile pe care le-am vizitat, dar 3 sferturi din angajati cu care am vorbit nu erau la curent cu ele.
Acestia sunt cei zece pasi pe care ii recomand parintilor care vor sa se implice activ in procesul pregatirii, admiterii si instalarii la o universitate din Marea Britanie. Daca mai aveti si alte informatii utile, lasati-le in comentarii si voi actualiza ghidul in mod corespunzator.
- Comenteaza pe www.virtopeanu.ro