Ghidul celor mai frumoase case în stil neoromânesc din București. Le datorăm unui singur arhitect pe care comuniștii l-au tratat îngrozitor
Pe 15 ianuarie, în anul 1955, se stingea la București inginerul arhitect de origine armeană Cristofi Cerchez.
După o carieră excepțională de peste 50 de ani, după ce proiectase casele elitei bucureștene, regimul comunist i-a repartizat o garsonieră în Ferentari.
În ultimii zece ani din viață, în timpuri de stalinism feroce, Cristofi Cerchez nu a mai lucrat nimic, iar în arhiva Uniunii Arhitecților se păstrează un document prin care bătrânul arhitect solicită un ajutor financiar.
Îi datorăm stilul de arhitectură „rumânesc valah”, cum singur își definea creația, cu zeci de clădiri spectaculoase care punctează identitatea Bucureștiului din perioada interbelică.
S-a născut într-o familie cu 18 copii dintre care doar șase au trăit, trei băieți și trei fete. Personalitate multidisciplinară, Cristofi Cerchez a îmbinat studiile de inginerie cu arhitectura, artele frumoase și muzica, chiar a compus muzică.
Citește integral pe B365.ro povestea unui om extraordinar cu un destin teribil. Interviu cu Oana Marinache – istoric de artă, președinte al Asociației Istoria Artei și autoare a monografiei „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București”.