Sari direct la conținut

Gâlceava diplomatică dintre Ucraina și Israel ia proporții: „Ambasadorului i s-a explicat că acest comportament nu este unul prietenos"

HotNews.ro
Steagurile Israelului și Ucrainei, Foto: DreamsTime / Liskonogaleksey
Steagurile Israelului și Ucrainei, Foto: DreamsTime / Liskonogaleksey

Israelul a anunțat că l-a convocat marți pe ambasadorul ucrainean pentru o mustrare, după ce Kievul a votat în favoarea unei rezoluții pentru deschiderea unei anchete internaționale privind ocuparea prelungită a Cisiordaniei de către Israel, transmite Reuters.

Rezoluția, aprobată săptămâna trecută la sediul ONU de la New York, solicită Curții Internaționale de Justiție (CIJ) să intervină „urgent” în legătură cu „ocupația prelungită, colonizarea și anexarea teritoriului palestinian” de către Israel, care, potrivit acesteia, încalcă dreptul palestinienilor la autodeterminare.

Israelul „și-a exprimat nemulțumirea” față de decizia Ucrainei de a vota în favoarea rezoluției în cadrul unei conversații cu ambasadorul Evgen Korniychuk, potrivit unei declarații publicate marți de Ministerul israelian de Externe.

„Ambasadorului i s-a explicat faptul că acest comportament nu reprezintă un comportament prietenos”, se arată în document.

Într-un comunicat privind întâlnirea postat pe Facebook, ambasada ucraineană în Israel a scris: „Ambasadorul și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Israelului, al cărui reprezentant s-a abținut în timpul votului din Adunarea Generală a ONU pe tema plății despăgubirilor rusești către Ucraina”.

În timp ce în declarația israeliană se spunea că ambasadorul a fost „convocat”, Ucraina a afirmat că întâlnirea a fost aranjată în prealabil și nu a fost o convocare.

Israelul a capturat Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est – zone pe care palestinienii le doresc pentru un stat – în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Negocierile sprijinite de SUA s-au blocat în 2014.

Rezoluția a fost adoptată de Comitetul de decolonizare al ONU în urma unui vot, cu 98 de țări care au votat pentru, 17 împotrivă și 52 de abțineri. La reuniunea de joi a comitetului, reprezentantul adjunct al SUA la ONU, care a votat împotriva rezoluției, a declarat că un aviz consultativ al CIJ este „contraproductiv și nu va face decât să îndepărteze părțile de obiectivul pe care îl împărtășim cu toții, acela de a negocia o soluție cu două state”.

Ultima dată, CIJ s-a pronunțat asupra conflictului în 2004, când a decis că bariera de separare israeliană este ilegală. Israelul contestă acest lucru.

(foto articol: ©Liskonogaleksey|Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro