Sari direct la conținut

Gospodariile din Plopeni, demolate din cauza normelor UE de igiena

Republicanul

Focare de infectie

Joi seara, casa de cultura din Plopeni, in care s-a tinut sedinta consiliului local, a fost luata cu asalt de peste 200 de persoane. Toti acestia erau proprietarii cotetelor care urmeaza sa fie demolate, asa cum prevede un proiect al legislativului local. „Daca ni se demoleaza cotetele, ne condamna la moarte prin infometare.

Eu sunt somer, asa ca traiesc de pe urma celor cateva pasari si a purcelului din gospodaria pe care mi-am facut-o langa bloc. Eu platesc chirie la primarie pentru teren”, a declarat Costica Anghel, unul dintre plopenarii care s-au plans in sedinta consiliului local.

Desi, la presiunea oamenilor prezenti in sala, consilierii au amanat aprobarea acelei hotarari, primarul orasului crede ca este o chestiune de cateva luni pana la demolarea anexelor gospodaresti amenajate ilegal. „Nu putem ignora problema sociala, chiar eu insistand pentru mentinerea lor in cei sase ani de mandat.

Din pacate, normele Uniunii Europene ne obliga sa eliminam aceste focare de infectie publica”, sustine primarul Plopeniului, Octavian Zaharia.

Sub presiunea controalelor

Pe adresa Primariei Plopeni au sosit numeroase controale din partea institutiilor abilitate, soldate insa doar cu avertismente pentru autoritatile locale. „Am primit sesizari din partea celor care nu pot respira din cauza dejectiilor animalelor si pasarilor crescute ilegal in cotetele din spatele blocurilor. Normele UE trebuie aplicate si la noi, indiferent de costurile sociale.

Pana acum am evitat sa dam amenzi, dar nu mai putem tolera aceasta situatie”, sustine Florin Diaconu, comisar al Garzii de Mediu Prahova. Madalina Dobre, reprezentantul societatii de stat Exploatare Ape Prahova, spune ca aceste constructii ilegale pun in pericol resursele de apa.

„Pe magistrala din care se alimenteaza mai multe cartiere din Ploiesti au fost construite anexe din care se scurg deseuri. Potrivit HG 930/2005, nu se poate construi nimic pe o raza de 20 de metri aferenta captarilor de apa, pentru ca trebuie respectata o zona de protectie. Daca intervine o avarie, noi nu avem nici macar acces la conducta”, acuza inginerul Dobre.

De partea cealalta, proprietarii cotetelor propun solutii de compromis. „Ne mutam gainile de pe conducta de apa, dar sa ne dea terenuri in alta parte.

Ei vor totusi sa nu mai crestem deloc pasari in Plopeni! Pe noi ne-a intrebat cineva daca vrem in UE, ca sa murim acum de foame?”, se intreaba Mioara Lucaciu, unul dintre cei peste 10.000 de disponibilizati ai Uzinei Mecanice Plopeni, care traiesc acum doar de pe urma gospodariilor improvizate la marginea orasului.

Interese imobiliare

Oamenii acuza autoritatile locale ca in spatele dorintei de demolare a anexelor s-ar afla interese imobiliare. Plopeniul fiind inconjurat de padure, orasul a devenit o localitate inchisa pentru constructorii de locuinte. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ) adoptat de consilieri anul trecut, in locul cotetelor figureaza constructia de case.

„Este adevarat ca pe acele amplasamente vor fi construite case, pentru ca acele terenuri sunt singurele disponibile in acest scop. Vanzarea sau concesionarea acelor terenuri se va face insa transparent, prin licitatie publica”, promite primarul Zaharia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro