Sari direct la conținut

Graniţa dintre Liban şi Israel, tot mai fierbinte după două săptămâni de foc încrucişat

HotNews.ro
Soldați israelieni pe un tanc Merkava, Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia
Soldați israelieni pe un tanc Merkava, Foto: Jalaa MAREY / AFP / Profimedia

Graniţa dintre Liban şi Israel arată – după două săptămâni de foc încrucişat – mai mult ca un front de război decât ca o simplă linie de contact cu ciocniri sporadice, în timp ce sporesc temerile că războiul din Gaza se va extinde pe teritoriul libanez, scrie agenția spaniolă de presă EFE într-un comentariu difuzat duminică și preluat de Agerpres.

Sâmbătă seară, gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat încă şase decese în rândurile militanţilor săi, cel mai mare număr de pierderi într-o singură zi de la izbucnirea violenţelor la graniţă, din 8 octombrie, ceea ce ridică în prezent numărul total de decese la peste 30 în sudul Libanului.

În ultima săptămână, nivelul violenţei a crescut treptat, cu lansări de rachete ale Hezbollah împotriva tancurilor şi poziţiilor militare israeliene, în timp ce artileria israeliană a vizat zone tot mai extinse din sudul Libanului.

Formaţiunea şiită a început să folosească rachete ghidate de mai multe ori pe zi, un tip de proiectil cu utilizare limitată în timpul războiului purtat între părţi în 2006, în timp ce statul israelian bombardează cu ajutorul dronelor.

Duminică dimineaţă, Israelul a ordonat evacuarea altor 14 comunităţi din nord, din apropierea graniţei cu Libanul.

„Hezbollah atrage Libanul într-un război din care nu va câştiga nimic”

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, Jonathan Conricus, a declarat duminica aceasta că Hezbollah a „escaladat situaţia” cu tiruri „antitanc masive”, rachete, mortiere şi încercări de infiltrare, insistând că răspunsul armatei israeliene a fost până acum „măsurat” şi „tactic”.

Pe fondul unei ridicări generale a tonului, Conricus a avertizat că mişcarea şiită „joacă un joc foarte, foarte periculos” şi a cerut statului libanez să se gândească dacă este dispus să pună în pericol „ce rămâne din prosperitatea şi suveranitatea sa” de dragul „teroriştilor” din Gaza.

„După cum arată lucrurile acum, Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război din care nu va câştiga nimic”, a avertizat el.

Premierul libanez Najib Mikati a insistat că Libanul nu îşi doreşte un conflict şi că menţine contacte pentru a încerca să ţină sub control situaţia, conştient că ţara se află într-o perioadă foarte dificilă, cu o criză economică gravă şi fără un şef de stat la conducere.

Hezbollah evită să clarifice care este planul său

Cu toate acestea, toată lumea din Liban ştie că decizia nu este în mâinile statului, ci a mişcării conduse de clericul Hasan Nasrallah, care în urmă cu 17 ani a purtat deja un război împotriva Israelului fără participarea activă a armatei libaneze.

Între timp, Hezbollah continuă să folosească incertitudinea ca armă şi a evitat să clarifice care este planul său sau care sunt liniile sale roşii.

Nasrallah, obişnuit să rostească discursuri televizate lungi dintr-un loc ţinut secret, uneori de mai multe ori într-o singură săptămână, nu a mai scos niciun cuvânt de la izbucnirea violenţei la frontieră de acum două săptămâni, notează EFE.

În schimb, a avut ceva de spus, ce-i drept, oarecum ambiguu, numărul doi al grupării, Naim Qassem, care şi-a declarat sâmbătă disponibilitatea de a interveni în războiul din Gaza dacă ceva „o cere” şi a susţinut că o eventuală „invazie israeliană în Gaza se va transforma într-un cimitir pentru inamic”.

Intrarea forţelor israeliene în Fâşie este una dintre liniile roşii despre care analiştii consideră că ar fi putut să şi-o stabilească Hezbollahul, care face parte dintr-o alianţă informală condusă de Iran şi care include miliţii irakiene, din Siria şi rebeli Houthi din Yemen.

Militant al Hezbollah, grupare şiită libaneză aliată cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza și susținută de Iran (Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia)

Mulţi se tem că acest grup, autointitulat „Axa Rezistenţei”, va da un răspuns comun nu numai din sudul Libanului, ci şi din Siria, pentru a preveni dispariţia aliatului său Hamas atunci când armata israeliană îşi va pune în practică ameninţarea de a intra în Gaza cu intenţia de a elimina complet gruparea islamistă palestiniană.

În paralel, activiştii locali au raportat că miliţiile iraniene şi proiraniene îşi întăresc deja prezenţa în sudul şi estul Siriei, în timp ce grupuri irakiene aliate au lansat câteva atacuri împotriva obiectivelor americane din Siria şi Irak în ultimele zile.

_____

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro