Sari direct la conținut

Grecia restituie Turciei un tezaur de peste 1.000 de monede antice confiscate

HotNews.ro
Monede antice din Turica / Foto: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia
Monede antice din Turica / Foto: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia

Un tezaur de peste 1.000 de monede antice de argint a fost repatriat joi, Turciei, după ce a fost confiscat de vameșii greci în 2019. Evenimentul este primul de acest tip între cele două țări cu neînțelegeri istorice, scrie France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului culturii din Grecia, Lina Mendoni, „aceste 1.055 monede din argint” au fost confiscate de vameşii greci la frontiera terestră cu Turcia, pentru că „au fost importate ilegal”. 

Ceremonia de repatriere a avut loc la Muzeul numismatic din Atena în prezenţa ministrului culturii turc, Mehmet Nuri Ersoy. Monedele făceau parte dintr-un depozit ascuns în Asia Mică, regiune din vestul Turciei, între sfârşitul secolului al V-lea î.Hr. şi începutul secolului al IV-lea Î. Hr., potrivit experţilor greci şi turci.

Cele mai multe dintre monedele returnate Turciei erau tetradrahme – monede antice din argint – bătute în Atena şi utilizate pe scară largă în estul regiunii mediteraneene, a explicat pentru AFP expertul în numismatică, Vassiliki Stefanaki.

„Grecii sunt deosebit de sensibili în chestiuni referitoare la repatrieri. Toate antichităţile exportate ilegal, indiferent de ţară, trebuie restituite ţării de origine”, a spus Mendoni.

Monede antice repatriate în Turcia / Foto: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia
Monede antice repatriate în Turcia / Foto: Angelos TZORTZINIS / AFP / Profimedia

Turcia a susținut Grecia în recuperarea frizelor Partenonului

Restituirea are loc la câteva luni după ce Ankara a susţinut public Atena în îndelungata sa luptă diplomatică pentru recuperarea frizelor Partenonului, expuse la British Museum din Londra.

Cu prilejul ceremoniei de joi, Lina Mendoni a mulţumit Turciei pentru că a susţinut campania Greciei privind restituirea fragmentelor de marmură din Partenon.

British Museum a susţinut mult timp că fragmentele de marmură au fost scoase din Acropola din Atena pe baza unui decret regal acordat lordului Elgin, ambasadorul britanic în Imperiul Otoman.

În iunie însă, Zeynep Boz, directoarea comitetului turc pentru lupta împotriva contrabandei a declarat, cu prilejul unei reuniuni UNESCO la Paris, că niciun astfel de document nu a fost găsit în arhivele otomane. Declaraţia sa a fost „decisivă” în favoarea poziţiei Greciei, a subliniat ministrul elen. 

INTERVIURILE HotNews.ro