GRECO îi răspunde lui Tudorel Toader: Nu suntem grup consultativ. Țările membre trebuie să se supună recomandărilor și să le implementeze în totalitate. România nu e o excepție
- Redactia Hotnews
Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) i-a răspuns ministrului Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a susținut miercuri, în plenul Senatului, că recomandările făcute de GRECO în raportul de evaluare privind România sunt „orientative, facultative”. „Regulile noastre sunt clare. România nu e o excepție”, avertizează GRECO.
„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei”, se arată într-un răspuns al organismului internațional transmis postului Realitatea TV și citat de Ziare.com.
Potrivit surselor citate, GRECO amintește de asemenea că raportul de țară a fost realizat de o echipa GRECO, după mai multe discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, însuși Tudorel Toader.
- Reacția vine în contextul în care Tudorel Toader a sugerat că raportul GRECO nu a fost făcut de experții organismului și a pus sub semnul întrebării competența acestora
În răspunsul citat se precizează că „evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca”, iar „echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție”.
Amintim că, miercuri, Tudorel Toader a fost audiat în Senat, iar în plen acesta a afirmat că „își exprimă speranța faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO (…) fără eventuale contribuții venite din spațiul național”. De asemenea, ministrul a mai spus că a stat de vorba personal cu experții, însă nu l-au convins că „profesional se ridică la nivelul conținutului acelui raport”.
Tudorel Toader a mai susținut că „raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia”.
*****
Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.
GRECO a precizat într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie.
Raportul notează de asemenea că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.