Sari direct la conținut

Greenpeace a inventariat 845 de hectare de paduri seculare in muntii Fagaras din judetul Arges si va propune sa fie introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine

HotNews.ro
Harta paduri virgine, Foto: Greenpeace
Harta paduri virgine, Foto: Greenpeace

In ultimele trei saptamani, zeci de activisti Greenpeace din 14 tari europene au cartat 845 de hectare de paduri seculare in muntii Fagaras din judetul Arges. Greenpeace va propune ca aceste paduri sa fie incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine care a fost instituit de Guvernul roman. Analiza Greenpeace arata de asemenea ca in ultimii zece ani, in zona care inainte adapostea 2.575 de hectare de paduri virgine, 985 de hectare (38,3%) au fost distruse.

Activistii atrag atentia si asupra faptului ca putinele paduri virgine ramase sunt inca amenintate, in mare parte de exploatarile forestiere. Greenpeace cere Ministrului Mediului Apelor si Padurilor din Romania sa aplice de urgenta moratoriul instituit prin lege asupra oricarei forme de interventie in padurile care inca se pot califica pentru a fi incluse in Catalog si protejate.

„Informatiile colectate vor fi analizate pentru a sublinia valoarea ecologica a acestei paduri. In ciuda faptului ca acolo au avut loc taieri de arbori, chiar si aceste asa-numite paduri cvasi-virgine sunt foarte importante pentru clima si biodiversitate”, se arata intr-un comunicat emis de Greenpeace.

Pentru vaile Cumpana si Cumpanita, a fost documentata o zona cu paduri virgine de 2.575 de hectare, intr-un raport publicat in 2005. O analiza a imaginilor satelitare realizata de Greenpeace arata ca de atunci, 38,3% din aceste paduri au fost degradate sau distruse, in mare parte din cauza exploatarilor forestiere si a infrastructurii asociata acestora, precum drumurile forestiere si drumurilor de scoatere a lemnului.

Potrivit Greenpeace exploatarile forestiere continua chiar si in putinele paduri virgine ramase.

„Din pacate, in ultimul deceniu, au avut loc exploatari forestiere legale in paduri virgine, pentru ca acest lucru nu a fost prevenit de nicio lege sau practica de management silvic. Lipsa de viziune si responsabilitate a insemnat ca Romania si astfel inclusiv Europa sa piarda aproape jumatate din padurile virgine existente in urma cu un deceniu,” declara Valentin Salageanu, coordonatorul campaniei de paduri si biodiversitate al Greenpeace Romania.

Greenpeace cere ministerului sa isi asume responsabilitatea si sa initieze de urgenta un proiect national de identificare a tuturor padurilor virgine si sa le includa pe acestea in Catalogul padurilor virgine si cvasivirgine din Romania. „De asemenea este imperativ sa interzica taierile de arbori in toate padurile virgine si cvasivirgine pana la finalizarea completa a inventarului national”, mai spun reprezentantii ONG-ului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro