Sari direct la conținut

Greva generală din Educație: Guvernul a decis creșterea salariilor personalului nedidactic, singura concesie făcută profesorilor

HotNews.ro
Personal nedidactic in greva, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Personal nedidactic in greva, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Guvernul a aprobat vineri ordonanța de urgență care va crește de la 1 iunie salariile personalului nedidactic din Educație la nivelul din 2022, singura concesie făcută până acum față de majorările de salarii cerute de profesori aflați în a cincea zi de grevă generală. Majorarea salariilor de la 1 iunie vizează însă și ceilalți bugetari care ocupă funcții comune și se află în aceeași Anexă 8 a legii salarizării.

Aproximativ 65.000 de angajați din Educație vizați de majorările de la 1 iunie

Ministerul Educației a anunțat anterior ce va însemna salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior.

Ce alte salarii din administrația publică vor fi majorate

Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), a anunțat că având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru.

Asta deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate şi personalul nedidactic din învăţământ.

  • „Prin urmare, de prevederile acestei ordonanţe de urgenţă a Guvernului beneficiază şi celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcţii comune, cât şi pe cele din alte unităţi de subordonare centrală şi locală au salarizarea reglementată în această anexă.
  • Măsura era necesară pentru evitarea apariţiei unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, act normativ care vizează eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, a transmis ministerul.

USR: Guvernul „Zero barat față de profesori” mărește cu 10% salariile celor din administrație de la 1 iunie

Cu privire la această Ordonanță de urgență, ​USR a acuzat vineri Guvernul că nu dă bani profesorilor, însă are fonduri de măriri salariale pentru funcționarii din administrație.

USR susține că această ordonanță de urgență nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%.

  • „Guvernul „Zero barat față de profesori” mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare.
  • Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea a unui sfert din diferență în fiecare an.
  • Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, afirmă deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

Peste 10.000 de profesori au protestat vineri în București

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe – jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de oferta guvernului și au anunțat că vor continua greva, iar marți vor organiza „protest uriaș” în fața Palatului Cotroceni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro