Sari direct la conținut

Grigore Lese invitat la Festivalul "Doinei", editia a II-a

HotNews.ro

In perioada 22-25 octombrie are loc la Chisinau cea de-a doua editie a Festivalului Doinei. Invitat special al acestei editii este cunoscutului interpret de muzică populară românească din zona Țării Lăpușului, Grigore Leșe care va sustine un recital pentru publicul moldovean.

Având drept scop identificarea, înregistrarea, tezaurizarea şi valorificarea repertoriului doinelor autentice, festivalul se desfășoară pe mai multe paliere, respectiv: preselecţia candidaților, concursul propriu-zis al doinarilor, un simpozion ştiinţific şi Gala laureaţilor. Laureaţii Festivalului vor fi desemnaţi de un juriu avizat în frunte cu profesorul universitar Constantin Rusnac, compozitor, Secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO. Laureaţii vor primi menţiuni şi premii speciale în valoare de la 3 la 7 mii de lei, iar Premiul Mare constituie 10 mii de lei.

Gala laureaţilor se va desfăşura pe 25 octombrie, ora 17.00, în studioul mare al Casei Radio şi va fi transmisă în direct de TV Moldova 1 și Radio Moldova.

În cadrul manifestărilor celei de-a doua ediţii a Festivalului este programat să se desfășoare și recitalul cunoscutului solist de muzică populară românească din zona Țării Lăpușului, Grigore Leșe.

Grigore Leșe s-a născut la 20 februarie 1954, în Stoiceni, Maramureș; a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), obținând mai târziu titlul de doctor în Muzică și profesor asociat al Facultății de Litere, Universitatea București și al Universității de Muzică București. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului.

La prima ediţie a Festivalului Doinei, desfăşurată în anul trecut, s-au înscris peste 80 de concurenţi cu vârste cuprinse între 8 şi 82 de ani reprezentând 25 de zone geografice ale Moldovei. Atunci Premiul Mare a revenit doinarului Ion Diaconu, de 67 de ani, din localitatea Ţiganca, raionul Cantemir.

Materialele primei ediţii a Festivalului au fost editate în lucrarea „La vatra doinelor”, îngrijită de folcloristul Tudor Colac, iar doinele prezentate în concurs au fost incluse într-un CD produs de Radio Moldova, se arata in comunicatul ICR Chisinau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro