Sari direct la conținut

Gripa aviara – epidemie inevitabila sau un fenomen controlabil?

HotNews.ro

Agitatia imensa din Romania privind stoparea raspindirii gripei aviare poate fi privita si intr-un context mai general. Aparitia gripei nu este nicidecum o situatie de actualitate, o epidemie izbucnita de nicaieri. De mai mult de un secol, gripa aviara s-a manifestat in principal in randul pasarilor existand cateva situatii in care s-a propagate si la om.

Medicii cunosc de mult timp despre existenta virusului gripei aviare, dar cu toate acestea pericolul pe care il reprezinta a iesit la iveala abia in 1997, cand primele cazuri umane au parut in Hong Kong.

In ultima suta de ani, tulpini ale virusului gripei aviare au suferit mutatii permitand astfel transmiterea la om. In 1918 pandemia de “Gripa Spaniola” a bantuit planeta ucigand peste 40 de milioane de oameni.

In 1957, a izbucnit “Gripa Asiatica”, avind la origine tot o tulpina modificata de virus aviar, provocand moartea a peste 100.000 de oameni. La acea data virusul identificat a fost H2N2.

In 1968, a aparut virusul H3N2, acesta fiind responsabil de moartea a 700.000 de oameni.

In 1997, virusul gripei aviare si-a facut aparitia in Hong Kong, in acel an fiind responsabil de moartea a sase persoane. Un an mai tirziu, tot in Hong Kong mai apar doua cazuri la om, soldate cu un deces.

In 2003, la nivel mondial se descopera 83 de cazuri la om si se inregistreaza un deces.

In 2004, H5N1 reizbucneste in Vietnam, Thailanda si Canada, infectand cateva zeci de oameni, numarul deceselor provocate neputand fi stiut cu exactitate.

Dupa epidemia din 2003, zeci de milioane de pasari au fost ucise in Asia de Sud-Est, dar acest lucru nu a impiedicat raspandirea virusului la nivel mondial.

Pana in acest moment, noua tari din Asia au raportat cazuri de gripa aviara la pasari: Korea, Vietnam, Japonia, Thailanda, Cambodgia, Laos, Indonezia, China si Malaiezia. Dintre acestea numai Japonia, Malaiezia si Korea au reusit sa controleze extinderea virusului, in acest moment fiind declarate “zone libere de gripa avioara”.

E foarte posibil ca bunastarea unei tari sa mearga mana in mana cu controlarea virusului. Din acest punct de vedere, Romania a reusit pina acum sa pice ambele teste.

Incepand cu iulie 2005 virusul s-a raspandit in afara ariei geografice “traditionale” si a aparut in Federatia Rusa si Kazahstan. In acelasi timp, Mongolia raporta primele cazuri. In octombrie 2005, aparitia virusului este constatata in Turcia, Romania si Croatia. In decemnbrie 2005 virusul ajunge si in Ucraina.

Numarul cazurilor de gripa aviara la om e in crestere la nivel mondial. Rata mortalitatii este de peste 50 la suta pana in acest moment, H5N1 fiind responsabil de 216 cazuri de imbolnavire si 122 de decese.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)(OMS), H5N1 a aparut si a provocat pierderi de vieti omenesti in 10 tari: Azerbadjian – 8 imbolnaviri/ 5 decesuri, Cambodgia – 6/6, China – 18/12, Djibouti – 1/0, Egipt – 14/6, Indonezia – 40/31, Irak – 2/2, Thailanda – 22/14, Turcia – 12/4, Vietnam – 93/42.

Tot potrivit OMS, cel mai mare risc il constituie transformarea H5N1 in asa fel incat sa provoace o pandemie mondiala. Exista doua posibilitati pentru ca pandemia sa se declanseze.

1.In cazul in care se produce o incrucisare intre virusul aviar si un virus gripal uman.

2.Al doilea mecanism este mai greoi dar de asemenea foarte probabil. Virusul aviar poate suferi mutatii pe parcursul raspandirii, in asa fel incat sa poata afecta celulele umane.

Specialistii considera foarte probabila o pandemie, raminind de vazut insa cit de raspindita si cit de grava urmind sa fie aceasta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro