Grozaveniile din creierul lui Dali, bantuind Castelul de la Busteni
Cu mustatile lui adulmecand lumea ca niste antene de insecta, Salvador Dali simte enorm si vede monstruos, pentru a parafraza un clasic roman. Viziunile sale alcatuiesc o lume in sine, fantastica, fantasmagorica, provocatoare. Atinsa de pala mortii, a disolutiei, lumea lui Dali se contorsioneaza starnind rasete doar in coltul gurii, intr-atat de grotesc si macabru apare uneori universul sau suprarealist. In creierul acestui geniu e bine sa intri cu grija, caci socul e mare. Asa am facut-o si eu, asemenea altor mii de turisti care au vizitat expozitia Dali de la Castelul Cantacuzino din Busteni, „Welcome into my brain” pe numele ei. Bine ati venit in creierul lui Dali! Dar atentie!
Expozitia a fost inaugurata in 22 iulie si va mai fi deschisa pana in 4 octombrie. Numarul vizitatorilor de pana acum este estimat la peste 15.000. Acestia au putut vedea peste 200 de lucrari originale de Salvador Dali, dupa cum precizeaza organizatorii. Este vorba de xilografii, litografii si gravuri pe metal, distribuite in cinci camere ale castelului.
Lucrarile expuse ilustreaza mari capodopere ale literaturii mondiale: „Divina Comedie” a lui Dante, „Gargantua si Pantagruel” de Rabelais „Faust” a lui Goethe sau „Batranul si Marea” de Hemingway. 78 de gravuri destinate cartilor de joc de Tarot, unele semnate de marele artist, iar altele nu, se alatura periplului plastic in creierul sau setat suprarealist. O importanta lucrare semnata Salvador Dali, din cadrul acestei expozitii, este „Salut catre Mephisto”, in care artistul ne pune in fata unei intalniri cu insusi spiritul diavolului.
Aspect din expozitia Salvador Dali la Castelul Contacuzino din Busteni
Foto: Dani Rockhoff
Incepand din 12 septembrie, lucrarilor expuse li s-a adaugat litografia din proprietatea Irinei Budrina, cumparata la Paris si denumita ‘”Drumul catre Pubol”. Aceasta ar fi ultima reprezentare a Galei (Elena Diakonova), sotia rusoaica lui Salvador Dali, care i-a fost nu doar multa vreme partenera de viata, ci si muza, inspiratie si chiar obsesie.
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech s-a nascut in 1904 la Figueras (provincia Catalonia din Spania). Intre 1921-1926, el a studiat Academia de Arta la Madrid. Pana in 1927, lucrarile sale sunt marcate de cubismul francez, futurismul italian si pictura olandeza a secolului al XVII-lea. Ulterior, picturile sale releva compozitii din ce in ce mai fantastice, revendicandu-se din suprarealism. In 1929, Dali toarna chiar un film suprarealist (Cainele andaluz), impreuna cu Luis Buñuel.
Intre 1940-48, pictorul spaniol traieste in SUA. In 1942, el isi scrie autobiografia („Viata secreta a lui Salvador Dali”), iar in 1944 ii apare primul roman, „Hidden Faces” (Fete ascunse). Excentric si genial, el nu se multumeste doar cu pictura, ci ilustreaza opere literare, realizeaza decoratiuni de scene pentru spectacole de balet, ca si accesorii de moda. La inceputul anilor 70, artistul realizeaza lucrari tridimensionale si experimenteaza colaje holografice.
Salvador Dali moare in 1989 in orasul sau natal, ramanand, alaturi de Giorgio de Chirico, René Magritte, Max Ernst si Pierre Delveaux, unul dintre cei mai importanti exponenti ai picturii suprarealiste. Incursiunea in creierul lui Dali de la Castelul Cantacuzino e frapanta si face toti banii. Pentru a intregi atmosfera, organizatorii au completat expozitia propriu-zisa cu surprize, unele suprarealiste, altele nu: oua gigantice, canapele în forma de buze, ceasuri curgatoare, spectacole de flamenco, piese de teatru.
Castelul Cantacuzino din Busteni, aspect exterior
Foto: Dani Rockhoff
Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al Romaniei (1899-1900,1904-1907). Castelul in stil neoromanesc a fost resedinta sa de vara, fiind unul din cele trei palate construite la comanda Nababului, intre anii 1901-1913. Celelalte doua sunt Palatul Cantacuzino de pe calea Victoriei din Bucuresti si Micul Trianon, de la Floresti (Prahova).
Aleile din parcul castelului duc spre grota, casacade si fantani arteziene. Edificiul se intinde pe o suprafata de peste 3.000 de metri patrati. Pe langa suprafata construita propriu-zisa, Castelul dispune si de un domeniu de 1.000 de hectare. Intr-una dintre sali se afla o friza cu picturi reprezentand membrii de seama ai familiei Cantacuzino, din ramura munteana.
In seara inaugurarii expozitiei Dali, Castelul Cantacuzino a fost inchis publicului larg. Agerpres a a relatat ca „la vernisajul expozitiei ‘Welcome into my brain’ au participat ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, si autoritati locale”. Intre acestea, cu siguranta ca nu a lipsit primarul din Busteni, Emanoil Savin, care s-a incuscrit acum ceva vreme cu Kurt Neuschitzer, cetatean austriac care detine partial domeniul Castelului Cantacuzinilor. Fiica primarului pedelist, Madalina Savin si Andrei David Giugasvili, fiul miliardarului austriac si al sopranei de origina rusa Margarita Mamsiroval, s-au casatorit in 2011 la Castel.
„Ginerele lui Emanoil Savin se ocupa de afaceri si sta mai mult prin Bucuresti decat la Busteni, iar Madalina este, de asemenea, implicata in afacerile familiei, fiind manager al hotelului pe care tatal sau il detine in statiune. Alianta dintre primar si omul de afaceri austriac a fost primita cu rezerve de multi locuitori din Busteni, care au criticat legatura dintre edilul democrat-liberal si cuscrul sau, care detine si administreaza o importanta resursa a localitatii, domeniul Cantacuzino”, relateaza Cancan.ro.
De ce ar fi importanta aceasta alianta? Pentru ca, potrivit Forbes.ro, „in vara 2015 proprietarii [n.r. domeniului] spera sa inceapa in zona constructia unui complex turistic de tip green village si a unui teren de golf, iar pana la sfarsitul anului viitor vor construi si o fabrica de biomasa”.
Dupa cum se vede, e vorba de defrisari si de proiecte care vor afecta cu siguranta viata publica la Busteni, unde primarul e jupan. Zamora Ski & Golf Resort ar fi deja in ultima faza a obtinerii tuturor aprobarilor. „Complexul va reprezenta in prima faza o investitie de 320 milioane de euro si va crea 1.400 de joburi in regiune”, mai relateaza publicatia citata.
Cei sase proprietari ai firmei Zamora Estate sunt un rus (Martyanov Vitaly- 30,94%) doi cetateni germani si unul austriac (Oreschenko Andrej – 30,94%, Neuschitzer Kurt Albert 20,61%, Ulli Schuhmacher – 1,5%), un roman (Cornel Chirieac – 6%) si o firma din Belize (Seacost Enterprises Corp. – 10%), potrivit publicatiei Presadeturism.ro.
Aceeasi publicatie consemneaza ca proprietarii au investit in total peste 30 de milioane de euro in cumpararea, refacerea si amenajarea domeniului, care a functionat ca spital TBC si sanatoriu pentru angajati ai Ministerul de Interne, inainte de retrocedare si achizitionarea de catre actualii proprietari.
Cu o cifra de afaceri evaluata la cca 800.000 de euro pe an si cca 40 de angajati permanenti, Zamora Estate reuseste sa valorifice potentialul turistic, cultural si evenimential al locului. La Castelul Cantacuzino vin peste 60.000 de vizitatori pe an, potrivit site-ului castelului. Pe langa concerte si expozitii de arta, Castelul gazduieste si petreceri private, botezuri si nunti, ca si lansari de moda sau conferinte pentru mediul corporatist.