Sari direct la conținut

Grupul de mercenari Wagner a fost înregistrat ca organizație „educațională” în Belarus

HotNews.ro
mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militare, Foto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia
mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militare, Foto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia

Compania privată rusească de mercenari (PMC) Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizație educațională, potrivit informațiilor publicate în Registrul de stat unificat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali din Belarus, relatează CNN.

Potrivit registrului, entitatea juridică cu numele de „Grupul Wagner” a fost înregistrată la 3 august a.c. de către Comitetul executiv al districtului Osipovichi, în satul Tsel din districtul Osipovichi, din regiunea Mogilev din Belarus.

Grupul Wagner și-a declarat ca singură activitate cea educațională, potrivit registrului.

Amintim că, în iulie, mercenarii Wagner și-au înființat o tabără pe teritoriul bazei militare din apropierea orașului Osipovichi din Belarus, după revolta eșuată împotriva conducerii armatei ruse, din luna iunie.

Cum a ajuns Wagner în Belarus

În virtutea acordului mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii săi au trebuit să aleagă între a veni împreună cu el în această ţară, a intra în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau a reveni la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat în 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

Combatanţii Wagner care vor rămâne în Belarus urmează să transforme armata acestei ţări în „a doua din lume”, a susţinut Prigojin, asigurând că, dacă va fi nevoie, vor participa direct la apărarea acestei ţări. În ziua următoare, armata belarusă a anunţat desfăşurarea unor exerciţii comune cu gruparea Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ţară care a reacţionat imediat prin trimiterea de unităţi militare în zonă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro