Grupul Popularilor Europeni crede în asumarea rolului de lider mondial al UE în combaterea schimbărilor climatice
Politicile care combat încălzirea globală sunt, la nivelul UE, cele mai avansate din întreaga lume, iar Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), a cărei președintă este europarlamentarul PPEAdina Vălean, concepe și dezbate modalități de a asigura suport legislativ companiilor și antreprenorilor europeni pentru ca inovația tehnologică să ajute la dezvoltarea statelor uniunii, fără impact negativ asupra mediului.
Schimbările climatice din ultimele decenii sunt o amenințare iminentă pentru planeta pe care trăim și sunt incompatibile cu o calitate a vieții crescută. Încălzirea globală, demonstrată științific, produce efecte cu un impact major asupra omenirii: uneori se limitează accesul la apă și hrană, determină migrații masive și crește numărul conflictelor. Desigur, schimbările climatice sunt rezultatul industrializării accelerate din secolul 20, care a presupus exploatarea agresivă a resurselor naturale și utilizarea intensivă a combustibililor poluanți. Progresul a avut un cost mare din punct de vedere al mediului, doar că în momentul de față acest cost se poate reduce.
„Știința, inovația, noile tehnologii sunt cele care ne pot asigura un viitor sustenabil și pot reface echilibrul climatic. Politicile de mediu ale UE pun accent pe asta și susțin afacerile să evolueze tehnologic pentru a asigura o Europă și o lume cu condiții de viață mai bune. În plus, o piață nouă, cea a eco-tehnologiilor, generează slujbe noi și modalități noi de a crea valoare materială” spuneAdina Vălean, președintă a comisiei ENVI despre viziunea PPE în materie de schimbări climatice.
Economiile europene trebuie să devină inteligente, competitive, eficiente ca resurse, sofisticate tehnologic și cu poluare scăzută și de aceea Grupul Popularilor Europeni suține implementarea Programului pentru Climă și Energie în toate țările membre. De asemenea, PPE a fost unul dintre promotorii Acordului de la Paris privind schimbările climatice, încheiat în 2015, un apel la solidaritate și responsabilitate către toate statele lumii, acord care a confirmat statutul de lider în domeniu al Uniunii Europene.