Sari direct la conținut

Grupul rusesc TMK, prezent si in Romania cu uzine la Resita si Slatina, vrea sa vanda din active, in afara celor de baza din Rusia

HotNews.ro

Grupul rusesc TMK, cel mai mare producator de conducte de otel pentru industria petrolului si gazelor naturale, ia in calcul o majorare de capital si vanzarea unor active pentru a-si reduce datoriile, transmite Reuters, citat de News.ro.

Grupul detine in Romania combinatul siderurgic TMK din Resita si uzina TMK Artrom din Slatina.

Rezultatele TMK sunt afectate in prezent de vanzarile slabe de conducte in Statele Unite. Grupul rusesc s-a imprumutat masiv in urma cu circa opt ani pentru a se extinde pe plan mondial si are in prezent active in Rusia, Statele Unite, Canada, Romania, Oman si Kazahstan.

„Am putea decide vanzarea unor active, in afara celor de baza din Rusia, dar intentionam sa ramanem o companie globala”, a afirmat Vladimir Smatovici, vicepresedinte pentru strategie si dezvoltarea afacerilor in cadrul TMK, pentru Reuters.

Unele fabrici din Statele Unite ale TMK nu au activitate in acest moment, iar grupul rusesc ia in calcul vanzarea unor active mici sau medii, chiar daca nicio tranzactie nu este prevazuta pe termen scurt, potrivit reprezentantului grupului.

Masura anuntata de TMK vine in contextul in care producatorii de titei si de gaze naturale au taiat cheltuielile in toata lumea, ca urmare a preturilor scazute generate de cererea slaba si de oferta abundenta.

Grupul TMK este controlat de catre un om de afaceri rus controversat, Dmitri Pumpianski, si si-a fixat ca obiectiv reducerea datoriilor pana la un nivel de cel mult 2,5 ori profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA), fata de 4,6 ori la jumatatea acestui an.

In 2015, TMK Resita a inregistrat o cifra de afaceri in scadere cu 17% fata de anul precedent, la 459,2 milioane lei (103 milioane euro), si un profit net de 2,5 milioane lei.

TMK Artrom Slatina a raportat pentru 2015 afaceri de 901,4 milioane lei (203 milioane euro), mai mici cu 7% fata de 2014, si un castig net de 2,5 milioane lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro