Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat  actul normativ privind vanzarea participatiilor minoritare la companiile de stat

Guvernul a aprobat un act normativ privind vanzarea participatiilor minoritare la companiile de stat. Sumele obtinute vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura rutiera si probabil si energetica. De asemenea, Executivul are in vedere un proiect de act normativ privind constituirea unui fond de investitii care va fi alcatuit in principal din participatiile minoritare ale statului la diverse companii. „Modul in care vor fi valorificate aceste actiuni minoritare va fi comunicat de catre Guvern si de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri la momentul oportun”, a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.

  • „Vom supune procesului de privatizare pachete minoritare din detinerile pe care le avem, dar nu cu banii din rezervele BNR”

Anuntul este o confirmare a ceea ce a anuntat si ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Nu ne asumam ceea ce a aparut in presa, cum ca am alimenta Fondul de Investitii, acel Fond suveran pe care dorim sa il infiintam, cu banii CEC si din rezerva BNR. E o nastrusnicie care circula in anumite medii pe care nu ne-o asumam. Acel fond va fi evaluat din punct de vedere al ratingului. Vom supune procesului de privatizare pachete minoritare din detinerile pe care le avem, dar nu cu banii din rezervele Bancii Nationale”, a declarat miercuri ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Videanu a sustinut ca energia si gazul au stopat criza din Romania. „Cele doua sectoare, uitati-va peste statistici, au asigurat suportul pentru cresterea productiei industriale”, a

Companiile mari care opereaza in piata sunt interesate sa participe alaturi de companiile din subordinea ministerului la diverse proiecte public-private

Adriean Videanu, ministrul Economiei

mai precizat Videanu.

  • Din 8,4 miliarde lei, doar 396 de milioane lei sunt  alocati de la buget. Restul- surse proprii

Informatiile care circulau ieri sunt puse pe seama fostei conduceri a AVAS-ului, a mai spus ministrul Economiei. Fondul pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii urma sa fie constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR, anuntasera surse guvernamentale.

Potrivit ministrului Videanu, investitiile din 2010 vor atinge 8,4 miliarde de lei, mai mult cu 65% fata de 2009. „Sursele sunt deja identificate. Din aceasta suma, doar 396 milioane lei sunt alocari de la buget, restul fiind surse proprii atrase. Programul de parteneriate publice private pe care il propunem este foarte important. In momentul de fata propunem proiecte de 3 miliarde de euro”, a conchis ministrul.

In opinia ministrului, domeniile investitionale importante sunt energie – 6,05 miliarde lei, petrol si gaze 1,482 miliarde lei, resurse minerale -183 milioane lei, aparare 40 milioane lei, iar investitiile MECMA – opt milioane lei.

  • Statul nu renunta la Petrom

Pentru siguranta vom ramane cu o detinere de cel putin 8% din actiunile pe care le detinem la Petrom

Adriean Videanu

Statul roman intentioneaza sa pastreze cel putin 8% din participatia pe care o detine la Petrom, insa intentioneaza sa vanda o parte din actiunile detinute, a mai spus ministrul Videanu

„Pentru siguranta vom ramane cu o detinere de cel putin 8% din actiunile pe care le detinem la Petrom. Luam in calcul listarea pe Bursa a actiunilor”, a afirmat Videanu, ministrul precizand ca exclude varianta renuntarii in totalitate la participatia de la Petrom.

  • Parteneriatele public-private reprezinta si ele o miza

„In ceea ce priveste parteneriatele public private, in afara de Grupurile 3 – 4 Cernavoda, a doua Centrala nucleara, proiectul AGRI, propunem proiecte de trei miliarde euro. Avem doua grupuri la compania Electra de 500 MW, investitia e de 1,7 miliarde euro.

La

Vor fi vandute pachete detinute la societatile listate – Petrom, Oil Terminal, Transgaz, Conpet. De asemenea, vor fi vandute prin listare sau prin licitatie cu strigare actiuni de la companii nelistate precum Romgaz, Distrigaz, Enel Distributie si Enel Dobrogea.

Oficiali guvernamentali

Hidroenergetica avem proiecte hidroenergetice pe Olt, Cornetu – 133 milioane euro, amenajarea hidro de la Somesul Mare – 754 milioane euro, Aries – 245 milioane euro, Buzau – 324 milioane euro, CET Sud Bucuresti – 105 milioane euro, Electrocentrale Deva – 322 milioane euro, iar la Paroseni, un grup nou – 245 milioane euro”, a mai spus Videanu.

Companiile interesate de parteneriatele public-private cu Romania in domeniul energetic sunt ENEL, CEZ, RWE si Gaz de France, a mai adaugat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro