Guvernul a aprobat un proiect de lege privind statutul "operelor orfane"
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Actul normativ are scopul de a facilita digitizarea si difuzarea operelor si a altor obiecte protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe si pentru care nu s-a identificat niciun titular al drepturilor de autor sau pentru care titularul, desi a fost identificat, nu este localizat (asa-numitele „opere orfane”). In aceasta categorie, potrivit proiectului de lege, nu intra operele anonime sau cele sub pseudonim.
In situatia in care titularul drepturilor de autor sau conexe este identificat sau localizat ulterior, opera sau fonograma respectiva isi inceteaza statutul de opera orfana.
Potrivit proiectului de act normativ, statutul de opera orfana se aplica, in principal, urmatoarelor categorii de opere si fonograme protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe si care au fost publicate sau difuzate pentru prima data intr-un stat membru UE:
- operelor sub forma de carti, jurnale, ziare, reviste sau alte scrieri care se gasesc in colectiile bibliotecilor, institutiilor de invatamant sau muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice, audiovizuale si fonogramelor aflate in colectiile bibliotecilor, ale institutiilor de invatamant sau ale muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice si audiovizuale si fonogramelor produse de organismele publice de radiodifuziune si de televiziune pana la 31 decembrie 2002 inclusiv si aflate in arhivele acestora (termen prevazut de Directiva 2012/28)
Potrivit proiectului de lege, inainte ca o opera sau o fonograma sa poata fi considerata „opera orfana”, se realizeaza o cautare diligenta, de buna-credinta, a titularilor drepturilor de autor asupra operei sau fonogramei, inclusiv a titularilor drepturilor de autor asupra operelor si a altor obiecte protejate continute sau integrate in opera sau in fonograma. Aceasta cautare diligenta se face prin consultarea surselor corespunzatoare pentru fiecare categorie de opere sau de alte obiecte protejate si se efectueaza obligatoriu inainte de utilizarea ei.
Sursele corespunzatoare pentru fiecare categorie de opere sau de fonograme stabilite de actul normativ vor fi completate prin Decizia Directorului General al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, dupa consultarea titularilor de drepturi si cu utilizatorii.
In cazul in care o opera sau o fonograma este considerata „opera orfana” intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, atunci este considerata, de asemenea, orfana si pe teritoriul Romaniei si poate fi utilizata si accesata in conformitate cu prezenta lege.
Proiectul de lege stabileste ca utilizarea operelor sau fonogramelor orfane de catre biblioteci, institutii de invatamant si muzee accesibile publicului, de catre arhive, institutii ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, institutiile publice de radiodifuziune si de televiziune, se poate realiza prin doua modalitati:
- punere la dispozitia publicului;
- reproducere, in vederea digitizarii, punerii la dispozitie, indexarii, catalogarii, conservarii sau restaurarii.
Institutiile mentionate mai sus pot utiliza o „opera orfana” numai in scopul realizarii obiectivelor legate de misiunile lor de interes public, in special conservarea operelor si fonogramelor aflate in colectiile lor, restaurarea acestora si furnizarea de acces in scop cultural si educational. Aceste organisme pot obtine venituri din utilizarea „operelor orfane” in scopul exclusiv de acoperire a costurilor legate de digitizarea si de punere a acestora la dispozitia publicului.
Proiectul de lege stipuleaza explicit ca dispozitiile acestui act normativ nu aduc atingere prevederilor privind brevetele, marcile inregistrate, desenele si modelele industriale, modelele utilitare, topografia semiconductoarelor, caracterele tipografice, accesul conditionat, accesul serviciilor de radiodifuziune sau televiziune la transmisia prin cablu, protectia tezaurelor nationale, cerintele privind depozitele legale, practicile restrictive si concurenta neloiala, secretele comerciale, securitatea, confidentialitatea, protectia datelor si respectarea vietii private, accesul la documente publice, dreptul contractual, libertatea presei si libertatea de exprimare in mijloacele de informare in masa.
Proiectul de lege adoptat de Guvern transpune in legislatia nationala Directiva 2012/28 privind anumite utilizari permise ale „operelor orfane”. Scopul acestor prevederi este de a face posibila digitalizarea, reproducerea si punerea la dispozitia publicului, de catre biblioteci, institutii de invatamant, muzee, arhive, institutii ale patrimoniului cinematografic sau fonografic, institutiile publice de radiodifuziune si de televiziune, a „operelor orfane”. In absenta noilor prevederi, digitalizarea, reproducerea si punerea la dispozitia publicului a „operelor orfane” nu ar fi fost posibila in conditii legale, avand in vedere ca drepturile exclusive ale titularilor drepturilor de autor in ceea ce priveste reproducerea si punerea la dispozitia publicului, implica acordul prealabil al autorilor acestora.