Guvernul a deblocat 7.600 de posturi în sănătate și asistență socială, sindicatele spun că este doar jumătate din necesar / Sanitas amenință cu greva generală în februarie
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, deblocarea angajărilor pentru 7.603 posturi în domeniul sănătății și al asistenței sociale, în contextul în care angajările erau blocate de Executiv din vara anului trecut. Sindicatele spun însă că deblocarea celor 7.600 de posturi reprezintă doar un prim pas și rezolvă problema doar pe jumătate, în contextul în care deficitul de personal este încă o dată pe atât.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a cerut managerilor de spitale ca aceste posturi să fie scoase la concurs cât mai rapid. Rafila mai spune că Executivul urmează să mai ia în discuție, pe parcursul acestui an, deblocarea de posturi în sănătate, în funcție de necesar. De asemenea, în spitalele unde se vacantează locuri începând cu 1 ianuarie 2024, posturile vor putea fi scoase direct la concurs, fără aprobarea unui memorandum: „Vom rămâne în contact și pe măsură ce vor exista cereri, putem solicita prin memorandum deblocarea altor posturi. Important este ca aceste concursuri sa fie demarate cât mai repede.”
„Așa cum am promis, deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are, în acest an, un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară. De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde lei cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente, pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de joi.
De cealaltă parte, sindicatele spun că numărul de posturi deblocate reprezintă doar jumătate din necesar: „Este doar un prim pas, spitalele vor funcționa la nivel de avarie. Noi mergem mai departe cu calendarul de proteste, deoarece am cerut și creșterea veniturilor și pentru plata gărzilor. În februarie este posibilă o grevă generală”, a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas, pentru HotNews.ro.
Ministrul Alexandru Rafila susține însă că au fost deblocate toate posturile de medici solicitate de spitale, 50% din cele de asistenți și 30% din cele pentru personal auxiliar, iar în funcție de necesități, ar urma să mai fie deblocate posturi, pe parcursul acestui an.
„Aș vrea să încercăm să ocupăm aceste posturi, nu să ne gândim de ce nu sunt mai multe. Nu sunt posturi care se ocupă de la sine, sunt posturi care se ocupă prin concurs”, a adăugat Alexandru Rafila.
Ce posturi se deblochează
Memorandumul adoptat astăzi la propunerea Ministerului Sănătății deblochează angajările pentru 3.048 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății, „pentru asigurarea urgențelor medicale, cât și a celorlalte servicii medicale în concordanță cu structurile organizatorice aprobate, astfel”:
- 1.055 de posturi de medic
- 928 de asistenți medicali
- 700 de posturi pentru personal de specialitate medico-sanitar și personal auxiliar-sanitar
- 365 de posturi în cadrul serviciilor de ambulanță.
Guvernul a aprobat, de asemenea, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, un memorandum privind aprobarea unei sesiuni de organizare a unor concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate și asistență socială din cadrul instituțiilor publice locale.
Astfel, ca urmare a solicitărilor depuse către Ministerul Dezvoltării de instituțiile publice din toate cele 41 de județe și municipiul București, s-a aprobat organizarea examenelor sau a concursurilor în vederea ocupării a 4.555 de posturi vacante sau temporar vacante.
Dintre cele 4.555 de posturi, s-au aprobat în integralitate:
- cele 1.510 posturi de medici solicitate (inclusiv stomatologi)
- 1.847 de posturi pentru personal medical auxiliar (asistente, moașe, infirmiere)
- 345 de posturi pentru personal de specialitate (kinetoterapeut, chimist, biolog, psiholog, laborant, tehnician medical, psihopedagog, farmacist etc.)
- 853 de posturi pentru personal auxiliar (asistent social, jurist, inginer, economist, inspector etc).
Foto: Dreamstime.com.