Sari direct la conținut

Guvernul Boc si lipsa de buna guvernare

Jeopardy

Sever Voinescu, deputat PDL, spunea ieri intr-un interviu Hotnews ca el doreste sa influenteze din interior politicile partidului si ca PDL ar fi un partid de dreapta.

Din punctul meu de vedere, ca e de dreapta, ca e de stanga este mai putin important atunci cand vorbim de buna guvernare.

Iar la acest capitol, actualul guvern condus de dl. Boc pare sa confirme lipsa acestei bune guvernari, printr-o deja traditionala impartire a ciolanului. Nu, nu vorbesc de numiri facute de catre ministri pentru posturi de secretari de stat sau sefi de directii din ministere. Ma refer la companii, societati comerciale detinute de stat.

Astfel, intr-un articol din Cotidianul sunt prezentate numele posibililor directori generali ai firmelor de stat, impartite intre PDL si PSD.

De exemplu, PDL va numi conducerea CEN (Compania Energetica Nationala) iar PSD va numi presedintii la CEC, RA-APPS, a Fondului Proprietatea (!!!) etc.

Am dedicat extrem de multe articole pe tema bunei guvernari in cadrul economiei si a companiilor. Si am aratat de atatea ori din ce cauza numirile politice nu sunt de dorit la conducerile companiilor comerciale, chiar daca statul este actionar principal (de exemplu: Gaura neagra numita AVAS, Buna guvernare cu Romgaz si UDMR sau Problema cu salariile directorilor de la stat).

Partidele politice, din multimea tuturor directorilor competenti (atat din Romania, cat si din strainatate), gasesc sa faca numiri din submultimea de politicieni PDL-isti sau PSD-isti, desi mai mult decat sigur aceste submultimti politice nu fac parte din multimea directorilor competenti. Nici vorba de recrutare printr-o firma specializata (de head-hunting).

Cu ocazia discursului tinut in Parlament pe 24 septembrie 2008, presedintele Basescu declara, referindu-se rolul statului in economie ca:

“trebuie sa limitam interventia statului numai la cazurile de esec de piata. Statul sa se ocupe de planificare strategica, de reglementare, de bunuri publice, de protectia sociala. In al doilea rand, este nevoie de rationalizare institutionala… se genereaza usor rente pentru functionari. Acesta este cel mai mare pericol al sistemului institutional romanesc. Rentele in institutiile de stat, daca nu sunt eliminate, pot orienta evolutia statului roman spre un stat discretionar. Un stat fara reguli, fara proceduri, fara obiective strategice, fara suport social si care nu creaza oportunitati si bunastare pentru toti cetatenii sai. Un stat care favorizeaza coruptia si afecteaza grav atat eficienta cat si democratia.”

Numirile politice in firmele de stat vor genera ceea ce au generat si in trecut: fix rentele pentru functionari de care amintea dl. Basescu. Dublate, evident, de incompetenta, de coruptie, de lipsa de eficienta si, in cele din urma, de lipsa de democratie.

Revenind la buna guvernare si la numirile politice in vreme de criza economica, adica atunci cand trebuie sa fim mult mai atenti cu banii de la buget: oare dl. Vacaroiu de la Curtea de Conturi numit politic de catre coalitia PSD – PNL va fi inlocuit de un dl. Vacaroiu numit, tot politic, de catre coalitia PDL – PSD?

Probabil ca Sever Voinescu va trebui sa ridice si aceasta problema in cadrul PDL. Si probabil ca dl. Basescu va trebui sa vorbeasca mai putin despre buna guvernare sau despre rolul statului in economie. Mai ales ca, pun pariu, peste 4 ani tot PSD-ul, alergic la dreptul de proprietate, va conduce Fondul Proprietatea.

PS. aceste greseli (numirile politice sau mentinerea mamutului energetic national) pot fi usor corectate. Insa actualul guvern Boc a facut la sfarsitul anului trecut o greseala mult mai mare care nu va putea fi usor indreptata. O greseala de mesaj (tam-tamul cu compensatiile pentru tinerile mamici) despre care o sa scriu in urmatoarele zile. Sau poate nu este o greseala, ci doar o lipsa de viziune si/sau in acelasi timp o confirmare a realitatii dure ca la 20 de ani de la caderea cortinei de fier, am ramas – ca societate – cu puternice radacini PCR-iste.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro