Sari direct la conținut

Guvernul Croitorasului cel viteaz

Adevarul

Prin asumarea raspunderii pentru pachetul de legi privind proprietatea si reforma Justitiei, cabinetul Tariceanu isi face astazi iesire la rampa, pe o scena politica aflata in plina agitatie. Asa cum a facut Croitorasul cel viteaz, cu o singura lovitura, Guvernul si-a propus sa rezolve toate problemele restante de care depinde integrarea la 1 ianuarie 2007.

Ratarea inseamna nu doar amanarea cu un an, ci un duios adio spus UE, chiar daca multi europeni nu s-ar grabi sa umple batistele cu lacrimi la auzul unei asemenea vesti. In fata unei perspective ingrijoratoare, Executivul a decis sa actioneze cu heirupismul traditional, carpato-danubiano-pontic.

Se baga in acelasi pachet despagubirea fostilor proprietari cu concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere in justitie, se amesteca bine, dupa care se spune ca asta e, daca Parlamentul nu inghite hapul, o festelim. Ceea ce este adevarat, pentru ca s-a asteptat pana cand nu se mai poate face nimic altceva.

Daca legile ar fi fost inaintate acum trei luni, ar fi existat ragazul dezbaterii lor. Acum e prea tarziu, iar singura solutie a ramas asumarea raspunderii. Pentru coalitia guvernamentala, problema cea mai mare este mobilizarea propriilor parlamentari.

Liberalii au dat deja un ordin intern prin care se interzice senatorilor si deputatilor partidului sa paraseasca garnizoana Bucuresti in urmatoarele trei zile. PD este si el la datorie, iar din partea aliatilor conservatori si udemeristi nu se intrevad tendinte centrifuge.

Ungurii si-au negociat bine interesele cu legea minoritatilor nationale, iar umanistii-conservatori sunt ultimii care ar pleca de la guvernare. Pentru PSD, ca principal partid de opozitie, lucrurile nu pica deloc intr-un moment potrivit.

Pe de o parte, partidul critica vehement mai ales pachetul reformei in justitie, fara sa reuseasca sa explice de ce in timpul propriei guvernari nu a fost in stare sa puna pe picioare un sistem juridic cu adevarat independent, credibil si eficient in lupta impotriva coruptiei.

Negocierea capitolului Justitie si afaceri interne a fost incheiata de guvernul PSD cu mari rezerve la sfarsitul anului trecut si numai cu angajamente drastice ca toate masurile anuntate vor fi puse in aplicare conform unor termene foarte stricte. Romania a ramas pentru observatorii europeni o tara corupta condusa de grupuri mafiote aflate sub protectia clasei politice.

Este suficient pentru amanarea integrarii, mai ales in situatia de criza provocata de socul respingerii constitutiei europene. Pe de alta parte, initiind o motiune de cenzura, PSD se angajeaza intr-o actiune kamikaze numai de amorul artei. Daca pesedistii ar avea castig de cauza si ar darama guvernul Tariceanu, ar trebui ca presedintele Basescu sa-i cheme la Cotroceni si sa le dea si o decoratie.

Ar insemna ca pesedistii ar deschide calea spre alegeri anticipate, visul lui Traian Basescu. Iar cel mai nepregatit partid pentru alegeri in acest an este chiar PSD. Niciodata in istoria sa aceasta formatiune nu s-a aflat intr-o situatie mai delicata. Presedintele Mircea Geoana nu este perceput ca lider cu autoritate in partid.

Noua conducere a avut de infruntat izbucnirile tatucului Iliescu si amenintarile ca ii va parasi. Au trebuit sa-l linisteasca si sa arate opiniei publice ca sunt alaturi de el in momentul in care s-a confruntat cu probleme serioase de sanatate. Acum a venit redeschiderea dosarului mineriadelor, cu Ion Iliescu in rol principal.

Perspectiva ca fostul presedinte sa fie adus in instanta ca invinuit adanceste cosmarurile PSD. Fosta icoana a partidului a devenit o tinta din ce in ce mai vulnerabila. Colac peste pupaza, Antonie Iorgovan s-a anuntat ca aparator benevol al lui Ion Iliescu.

Senatorul Iorgovan tocmai a fost suspendat din Comisia pentru integritate morala pentru ca a reprezentat interesele lui Omar Hayssam in fata instantei si e in meciuri mari cu conducerea partidului. Pesedistii nu pot conta nici pe sprijin din alte zone politice.

Doar C.V.Tudor a spus ca parlamentarii care i-au mai ramas ar vota motiunea de cenzura, fara sa contribuie insa la strangerea semnaturilor. O asociere prea stransa cu PRM, revenit la linia politica a liderului sau, nu este, insa, idealul politic care sa-i fericeasca pe Mircea Geoana si Adrian Nastase. Guvernul Tariceanu are toate sansele sa scape usor de momentul asumarii raspunderii.

Linistea cabinetului va depinde in urmatoarele luni numai de relatia cu presedintele Basescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro