Sari direct la conținut

Guvernul german a aprobat legalizarea canabisului în scop recreațional

HotNews.ro
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia
Consumul de marijuana, o chestiune foarte disputată, Foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

Guvernul federal a lansat miercuri controversatul său plan de legalizare a canabisului în Germania. Proiectul de lege adoptat de cabinetul federal va fi trimis Bundestag-ului pentru dezbatere și aprobare. Deși proiectul nu merge atât de departe cum a fost planificat inițial, el schimbă radical politica germană în domeniul drogurilor.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Sănătății, Cabinetul a adoptat astăzi proiectul unei „legi privind manipularea controlată a canabisului și modificarea altor reglementări”.

„Se bazează pe documentul cu 2 piloni a problemelor-cheie și implementează primul pilon pentru autocultivarea privată și comunitară, necomercială, pentru adulți pentru consumul propriu. Protecția copiilor și a tinerilor este o componentă centrală a întregului proiect legislativ.”, se mai scrie în comunicat.

Pro și contra

Aproape niciun alt subiect este la fel de emoțional dezbătut ca fumatul de iarbă. Sunt oameni care consideră că legalizarea s-a lăsat mult așteptată și că în spatele interdicției ar exista prejudecăți nefondate. Există însă și cei care se tem de o politică mai liberală a drogurilor.

Verzii și liberalii (FDP) sunt activi promotori ai acestui proiect, pentru care pledaseră încă din timpul fostei campanii electorale. Însă și susținerea social-democraților pare clară, proiectul de lege fiind prezentat chiar de ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach (SPD). Bavaria, guvernată de creștin-sociali (CSU) este strict împotriva legalizării.

Potrivit Ministerului Sănătății, acesta nu este supus aprobării în Bundesrat (camera superioară a Parlamentului), iar legea canabisului ar putea intra în vigoare la sfârșitul anului. Până atunci, drogul va rămâne interzis, chiar dacă deținerea unor cantități mici a încetat de mult să mai fie o infracțiune, în multe locuri.

Data exactă a intrării în vigoare depinde de cât de repede este discutat și aprobat proiectul în Bundestag, după vacanța de vară.

Un rău necesar?

Aproximativ 4,5 milioane de oameni din Germania consumă canabis în fiecare an, drogul fiind deosebit de popular în rândul tinerilor. Potrivit Centrului Federal de Educație pentru Sănătate, peste 50% dintre adulții tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au avut experiență cu canabis, în 2021.

Acordul de coaliție prevede: „Introducem vânzarea controlată a canabisului către adulți, în scopuri recreative, în magazinele autorizate. Acestea controlează calitatea, previn transferul de substanțe contaminate și garantează protecția minorilor.”

Potrivit proiectului, cumpărarea și deținerea a până la 25 de grame de canabis vor fi scutite de pedeapsă, începând cu vârsta de 18 ani. Achiziția ar trebui să fie posibilă prin așa-numitele cluburi de canabis. În plus, până la trei plante ar trebui să fie permise în autocultivare acasă.

Noi reglementări

Canabisul urmează să fie eliminat din Legea Narcoticelor, unde a fost inclus ca substanță interzisă împreună cu heroina și alte droguri și este supus prevederilor penale corespunzătoare. De la vârsta de 18 ani, posesia a 25 de grame va fi permisă în viitor.

Se va permite cultivarea în mod privat a maximum trei plante de canabis. În asociații, așa-numitele cluburi de canabis, membrii ar trebui să aibă voie să crească împreună medicamentul și să-l dea unul altuia.

Va fi canabisul disponibil gratuit pentru vânzare, în Germania? La început nu, deși acesta a fost planul inițial – bazat pe experiența din Canada sau anumite state din SUA. Există magazine speciale care vând la liber totul, pentru adulți – de la flori („buruiană”), până la dulciuri infuzate cu canabis. Acest lucru urmează să fie testat acum în Germania, inițial în proiecte-pilot izolate. O lege separată va reglementa acest aspect.

Cum ar trebui să funcționeze cluburile de canabis?

În cluburile de canabis plantele urmează să fie cultivate „colectiv” și „necomercial” și pot fi date numai membrilor asociației. Finanțarea provine din cotizațiile de membru. Sunt permise maximum 500 de membri într-un club. Se pot furniza maximum 25 de grame pe zi și maximum 50 de grame pe lună/1 membru – tinerii sub 21 de ani nu mai mult de 30 de grame pe lună, cu un conținut maxim de THC de zece procente.

Drogul/medicament poate fi eliberat numai în „ambalaj neutru” cu un prospect care indică greutatea, data recoltării, data de consum, varietatea și conținutul de ingredient activ.

Camerele și terenurile cluburilor de canabis trebuie să fie împrejmuite și proiectate pentru a fi rezistente la efracții. Serele au nevoie de un ecran de confidențialitate. Fiecare club va trebui să elaboreze un concept al sănătății și al protecției tineretului și să numească un ofițer de prevenire și dependență, care trebuie să fie instruit și să participe la cursuri de perfecționare regulate.

Va trebui interzis fumatul de iarbă în și în apropierea cluburilor de canabis, precum și pe o rază de 200 de metri de la intrarea în școli, grădinițe sau locuri de joacă și terenuri de sport și în zonele pietonale între orele 7:00 și 20:00.

Limita la volan

Ministrul federal al transporturilor, Volker Wissing (FDP), vrea reguli și limite clare pentru șoferi, atunci când consumă droguri. Potrivit ZDF.de, Wissing vrea să stabilească limite de canabis pentru șoferi în viitor, similare cu limita de alcool.

„Examinăm modul în care poate fi determinată și creată baza unei valori limită pentru canabis, pe baze științifice, în cadrul prevederii privind infracțiunile administrative din secțiunea 24a din Legea privind circulația rutieră”, a spus un purtător de cuvânt al ministrului.

În prezent, este planificat ca Ministerul Transporturilor să înființeze un grup de lucru interdisciplinar cu experți din medicină, drept și transporturi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro