Sari direct la conținut

Guvernul intervine urgent pentru a salva contracte publice, garantate de Euroins. CITR: Sunt peste 2.100 de garanții de bună execuție, întreținere și retur avans

HotNews.ro
Euroins, autorizatie de functionare retrasa, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Euroins, autorizatie de functionare retrasa, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mii de contracte publice au asigurări de garanții emise de la Euroins, asigurător în faliment, care vor expira automat pe 5 februarie 2024, și pentru a evita riscul blocării acestor contracte, Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care permite firmelor constituirea de noi garanții de bună execuție. CITR, lichidatorul judiciar al Euroins, a precizat pentru HotNews.ro, că sunt în joc peste 2.100 de contracte publice.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență care instituie măsurile necesare acordării posibilității operatorilor economici de a obține noi instrumente de garantare utile în continuarea derulării contractelor de achiziție publică în care sunt parte.

Urgența e motivată de efectele expirării asigurărilor de garanții emise de Euroins

  • „În contextul în care contractele de asigurări de garanții încheiate cu societatea aflată în insolvență încetează de drept în foarte scurt timp, respectiv la data de 5 februarie 2024, este necesară adoptarea, în regim de urgență, a unui act normativ de forța legii care să reglementeze exclusiv pentru contractele de lucrări/servicii/furnizare aflate în implementare la data curentă, constituirea noilor garanții de bună execuție prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, inclusiv prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, fără a fi necesară verificarea condiției ca această posibilitate să fi fost prevăzută la nivelul documentației de atribuire, precum și prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire a garanției de bună execuție prevăzute de lege.”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul atenționează că neadoptarea cu celeritate a prezentei ordonanțe de urgență ar avea consecințe negative asupra unui număr însemnat de beneficiari ai fondurilor europene.

  • „De asemenea, riscul de neutilizare a fondurilor europene poate fi accentuat de împrejurările excepționale manifestate pe piața asigurărilor, generate de iminența falimentului unor asiguratori cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce dețin în portofoliu polițe de asigurare/garanții aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale. (…)
  • Această situație poate deveni și mai gravă în condițiile în care nu se vor identifica alți asiguratori care să preia portofoliul menționat, existând riscul blocării tuturor contractelor aflate în derulare”, se menționează în nota de fundamentare.

Alina Popa, CITR: 2.188 de contracte publice sunt garantate în prezent cu asigurări de garanții emise de Euroins

Reprezentanții CITR, lichidatorul judiciar al Euroins, au comunicat la solicitarea HotNews.ro situația contractelor publice garantate cu asigurări emise de acest asigurător în faliment.

  • „Astăzi, 25.01.2024, mai sunt in vigoare 2.432 de polițe de Asigurare de garanții, din care 244 sunt polițe de Asigurare de participare la licitații, restul de 2.188 sunt garanții de bună execuție, întreținere și retur avans.
  • 2.188 de contracte publice sunt garantate în prezent cu asigurări de garanții emise de Euroins. Valoarea acestor contracte nu este disponibilă în baza de date.”, a declarat pentru HotNews.ro Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atenționat marți pe cei care dețin asigurări de garanții emise de Euroins, asigurător în faliment, că sunt 3.145 de astfel de contracte care vor înceta de drept în data de 5 februarie. Astfel de polițe sunt cerute de regulă de autoritățile publice centrale și locale (ministere, primării etc.) firmelor care participă la licitații, drept garanție că vor executa lucrările contractate, în caz contrar asigurătorul urmând să plătească despăgubiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro