Sari direct la conținut

Guvernul italian a pierdut procesul cu cuplul de lesbiene ce nu vor să fie numite „tată”

HotNews.ro
Cuplu de acelasi sex, Foto: Paul Christian Gordon / Alamy / Profimedia Images
Cuplu de acelasi sex, Foto: Paul Christian Gordon / Alamy / Profimedia Images

O instanță din Italia a hotărât că părinții de același sex au dreptul să nu fie numiți „tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor, o decizie care va provoca nemulțumirea noului guvern de dreapta de la Roma, scrie Reuters.

Premierul Giorgia Meloni se vede drept o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, partidul său Fratelli d’Italia având o poziție ostilă față de ideea creșterii de copii de către persoane de același sex.

Însă un judecător din Roma a decis în favoarea unui cuplu de lesbiene care a contestat regulile în vigoare privind cărțile de identitate ale minorilor, care trebuie să includă o referință la părinții sau tutorii lor.

Până în 2019 aceștia erau numiți „părinți” pe actele de identitate dar regula a fost schimbată de Matteo Salvini, pe atunci ministrul de Interne de la Roma. El a ordonat ca autoritățile să folosească termenii de „mamă” și „tată”.

Una dintre cele două femei care au atacat în instanță reglementarea a născut o fiică care ulterior a fost adoptată de partenera ei, ambele femei devenind astfel mamele recunoscute ale minorei.

Judecătorul de caz și-a motivat decizia afirmând că ar fi absurd ca una dintre ele să fie numită „tată” în actele legale.

Decizia a fost pronunțată în luna septembrie dar a fost publicată abia miercuri de către Famiglie Arcobaleno („Familiile Curcubeu”), o asociație care apără drepturile persoanelor de același sex și care a susținut cuplul în cauză.

Hotărârea justiției italiene nu se va aplica automat tuturor cuplurilor LGBT

Hotărârea judecătorească este definitivă deoarece guvernul anterior condus de tehnocratul Mario Draghi, care a demisionat pe 14 iulie, a lăsat să expire termenul în care putea fi atacată în recurs.

Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Egizia Mondini, o purtătoare de cuvânt a organizației Famiglie Arcobaleno a declarat că rămâne la latitudinea fiecărui cuplu să ceară modificarea pe actele de identitate ale copiilor lor până când legislația va fi modificată.

Ea a mai precizat că mai multe astfel de cazuri se află deja în instanțe.

Cancelaria prim-ministrului Meloni a declarat într-un comunicat remis presei că a studiat motivația hotărârii cu „foarte mare atenție deoarece ea prezintă probleme evidente în ceea ce privește implementarea” și „pune în pericol” funcționarea sistemului național de cărți de identitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro