Sari direct la conținut

Guvernul roman si produsele chinezesti trag in jos industria textila

HotNews.ro

Industria usoara din Romania se afla intr-un declin continuu. Rezultatele pe primele luni ale anului 2005 sunt foarte slabe fata de perioada similara a anului trecut, conform patronatelor de ramura.

Presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grappini, acuza actuala guvernare de lipsa implementarii unor masuri care sa sutina acest sector al industriei.

Principalele probleme cu care producatorii de textile s-au confruntat sunt: lipsa de predictibilitate a politicii fiscale – atat de invocata de mediul de afaceri in ultima perioada, fluctuatiilor raportului de schimb leu/euro, evaziunea fiscala si, mai ales, produsele fabricate in China.

Acestea constituie o amenintare serioasa atat pentru piata interna, dar mai ales pentru pietele de export ale Romaniei.

Conform patronatelor, in 2005 deficitul comercial al industriei usoare a fost dublu fata de cel inregistrat in anul 2004. Aceleasi rezultate negative sunt inregistrate si de cresterea productiei industriale, care se situeaza la valoarea de 3.6% in anul 2005, fata de 6.2% in anul 2004.

Toate cele trei ramuri ale industriei textile au inregistrat evolutii negative: industria textila si a produselor textile -6.4%,industria confectiilor -18.2%, industria pielariei si a incaltamintei -12.6%.

Guvernul promoveaza lohn-ul

Exemplul cel mai elocvent care sa ateste lipsa de interes pe care Guvernul o manifesta fata de industria textila l-a constituit organizarea sub egida Executivului a unui targ expozitional care sa promoveze posibilitatea pentru investitorii straini de a dezvolta parteneriate in sistem lohn cu fabricile din Romania.

„In ciuda eforturilor pe care producatorii autohtoni le fac pentru impunerea brandurilor romanesti pe piata interna, dar mai ales pe cea externa, statul roman prefera facilitarea unor astfel de parteneriate care au drept consecinte incasari mai mici la bugetul de stat” a declarat Maria Grapini, presedintele FEPAIUS.

Marfuri chineze la pret de dumping

Maria Grappini a adaugat ca lipsa de eficienta in ceea ce priveste controlul vamal are drept urmare intrarea masiva a marfurilor de provenienta chineza, de o calitate indoielnica, de cele mai multe ori copii ale unor branduri de renume mondial. Industria romaneasca nu poate face fata preturilor de dumping pe care producatorii chinezi de textile le practica.

Facilitatile acordate de Guvernul de la Beijing industriei usoare autohtone fac ca orice concurenta sa nu aiba sorti e izbinda. Pe langa scutirea de la plata utilitatilor si a salariilor mizere pe care muncitorii chinezi le primesc, lipsa sindicatelor din aceasta tara da mana libera patronilor sa jongleze cu veniturile dupa bunul plac.

Patronatele cer facilitati pentru exportatori

Presedintele Organizatiei Patronale Pielarie Incaltaminte, Doru Mladin, este de parere ca in conditiile in care exportatorii sunt principalii aducatori de valuta in tara, Guvernul ar trebui sa le faciliteze plata utilitatilor in valuta.

„Daca tot se face parada de costurile furnizorilor de utilitati care trebuie tinute in Euro sau USD, atunci sa se dea dreptul exportatorilor sa-si stabileasca preturile in valuta cu furnizorii de utilitati; s-ar elimina astfel actualele jocuri pe care le fac furnizorii care isi deconteaza in continuare pierderile pe baza acestor manevre de curs in dauna exportatorilor”, a afirmat Doru Mladin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro