Guvernul va aloca 17 miliarde de euro pana in 2035 pentru masuri anti-inundatii
Guvernul ar putea investi 17 miliarde de euro, pana in anul 2035, pentru protectia impotriva inundatiilor, potrivit strategiei nationale de gestionare a riscului de inundatii adoptate in sedinta de miercuri a Executivului, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, circa 35% din cheltuielile estimate vor fi alocate de la bugetul de stat, 28% vor proveni din credite externe, circa 15% vor fi asigurate prin atragerea de fonduri europene, iar restul de 22% din cheltuieli vor fi acoperite din alte resurse, mai ales din Fondul de Mediu.
„Costurile totale sunt in jur de 17 miliarde de euro pana in 2035, din care 12,5 miliarde de euro care tin de Ministerul Mediului si 4,5 miliarde de euro care tin de alte structuri, alte ministere, respectiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Administratiei si Internelor”, a spus Borbely.
Prin aceasta strategie, Guvernul vrea sa reduca numarul de persoane expuse riscului potential la inundatii cu circa 62% in anul 2035 fata de 2006, sa reduca vulnerabilitatea sociala a comunitatilor expuse la inundatii cu 50% in termen de 10 ani si cu 75% pe termen lung, si sa reduca gradual suprafetele potential inundabile.
In termen de doua luni, Ministerul Mediului si Padurilor va propune masurile concrete prin care urmeaza sa fie pusa in aplicare aceasta strategie. Ele vor viza, in primul rand, renaturarea unor zone, mai ales din zona Dunarii, pentru a readuce cursul de apa in albia sa naturala, asa cum era inaintea lucrarilor demarate in anii ’70.
Ministrul Laszlo Borbely a precizat ca zonele care vor fi vizate de masura renaturarii vor fi stabilite pe baza unor analize si ca nu vor fi afectate terenurile valoroase din punct de vedere al agriculturii. Masurile vor avea in vedere, de asemenea, amenajarea de poldere si lacuri de acumulare care sa dea cursurilor de apa posibilitatea sa se desfasoare in cazul unor debite crescute, precum si adaptarea prevederilor pe baza carora se calculeaza caracteristicile tehnice ale digurilor, astfel incat sa se tina cont de modificarile meteorologice si hidrologice inregistrate in ultimii ani.