Sari direct la conținut

Guvernul vrea sa cheltuiasca, in urmatorii 10 ani, 4 miliarde de euro pentru modernizarea satelor si a drumurilor judetene

HotNews.ro

Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta privind aplicarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii. Programul se refera la modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri locale si judetene, modernizarea satului romanesc si investitii intr-un sistem integrat de apa-canalizare-statii de epurare in circa 1.500 de localitati rurale, a declarat ministrul dezvoltarii, Elena Udrea.

Programul se va desfasura in perioada 2011-2015, iar suma care va fi alocata pentru investitii va fi de 4 miliarde de euro. Plata lucrarilor va fi facuta pana in 2020, pe masura ce acestea vor fi finalizate, a precizat Udrea. Aceasta sustine ca banii nu vor fi alocati in functie de criteriile politice. „Nu trebuie sa se spuna ca e un program dedicat localitatilor unde sunt primari PDL”, a afirmat ministrul dezvoltarii. Udrea sustine ca nu va mai exista nicio localitate care sa nu aiba apa, canal si statii de epurare. Pe langa cele 1.500 de localitati sunt altele care sunt cuprinse in alte programe de finantare.

„Finantarea se asigura din sume alocate anual, insa in primii 2 ani aceasta se va face de catre executanti, urmand ca din anul 2013 ministerul sa inceapa sa achite contravalaorea lucrarilor pe masura ce ele sunt finalizate”, a explicat ministrul Dezvoltarii.

„Daca adunam localitatile propuse in alte programe cu cele 1.500, vom constata ca nu vor mai exista localitati fara apa, canalizare si statii de epurare, conform directivelor UE care ne obliga ca pana in 2015 sa nu mai existe astfel de localitati”. „Acest proiect adoptat de Guvern, astazi, are cel putin trei avantaje mari. Unul – modernizarea satului romanesc, a spatiului rural, pentru a asigura oamenilor de la tara conditii mai bune, apropiate de cele pe care le au la oras si, nu in ultimul rand, pentru a apropia conditiile din Romania de cele existente in tari avansate din UE, din perspectiva modernizarii spatiului rural”, a declarat la randul sau, premierul Emil Boc.

„Acum, prin aceasta componenta rezolvam doua chestiuni majore: modernizarea spatiului rural romanesc, iar prin banii de la UE, cei 4, 5 miliarde de euro de pe programul ‘Transporturi’ asiguram finantarea autostrazilor de pe coridorul patru, astfel incat Romania sa intre practic in randul lumii”, a mai spus premierul. Acesta a mai spus ca programul este unul cu finantare multianuala ce se va derula in perioada 2011-2015.

  • O parte importanta a programului se refera la finantarea a cel putin 800 de proiecte ramase restante pe masura 3.2.2., care vizeaza modernizarea spatiului rural romanesc prin asigurarea de drumuri, canalizare, obiective sociale.
  • „Foarte multe primarii au cheltuit bani seriosi pe studiile de fezabilitate in vederea pregatirii proiectelor, proiecte care nu au fost finantate in integralitate din fonduri europene din cauza resurselor financiare limitate si am luat decizia de a continua finantarea acestora de la bugetul de stat”, a precizat premierul Boc.
  • Alte proiecte se refera la modernizarea si asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local si realizarea de legaturi cu drumurile nationale si cu sistemul de autostrazi.
  • De asemenea, 1.500 de localitati vor beneficia de statii noi de epurare a apelor uzate, de alimentare cu apa si de canalizare.
  • Toate aceste programe sunt gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin componenta  Infrastructura in domeniul dezvoltarii regionale.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro