Sari direct la conținut

Handelsblatt: Criza financiara cuprinde Europa de Est, Romania prezinta cel mai mare risc

HotNews.ro

Cotidianul economic german Handelsblatt scrie ca estul Europei este cuprins de criza financiara globala. Diminuarea cererii din Europa de Vest si SUA constituie doar unul din motivele din cauza carora sefii marilor banci din Europa Centrala si de Est se asteapta la un regres al cresterii economice pana la 5,5%, scrie Handelsblatt, citat de Rador. Economistii citati de Handelsblatt sustin ca, pe termen scurt, Romania este tara cu cel mai mare risc.

Informatia pe scurt:

– Criza economica globala poate afecta entitatile financiare care au investit mult in Europa de Est

– Perspectivele cresterii economice din regiune sunt modeste

– Criza pietelor financiare va afecta si bursele din regiune

“Marile banci active in Europa de Est si-au orientat strategia spre o crestere economica mare. Insa daca piata va incepe sa dea cele mai mici semne de slabiciune, acest lucru poate duce la franarea castigului”, avertizeaza Dirk Schiereck, profesor la European Business School (EBS).

Bancile implicate afiseaza o atitudine mai optimista si isi mentin prognozele conservatoare, dar accepta ca perspectivele de crestere din regiune vor fi mai modeste. “Cresterea puternica se va diminua”, afirma Herbert Stepic, seful Raiffeisen International din Austria, care ocupa, impreuna cu Creditanstalt Austria si Erste Bank pozitii de frunte in Europa de Est.

Si seful Creditanstalt, Erich Hampel, este mai precaut fata de pozitia exprimata in urma cu cateva saptamani. El a mentionat ca desi perspectivele de crestere raman pozitive, in pofida crizei creditelor ipotecare americane, “efectele se fac simtite” si vorbeste despre “costuri de risc” si o eventuala “penurie de credit”.

Astfel, el se refera la ceea ce analistii de la Unicredit Italia descriu in felul urmator: in Europa de Est, bancile dau credite care depasesc cu mult posibilitatile. De aceea, ele trebuie sa se refinanteze, ceea ce se face partial prin creditele interbancare. In Polonia, de exemplu, se mentioneaza intr-un studiu Unicredit, aceste credite se vor scumpi in acest an in general cu 5,5%.

O atitudine rationala manifesta fata de aceasta situatie si responsabilii din tarile vizate. Astfel, Vasili Titov, vicepresedinte al VTB Bank, a doua ca marime din Rusia, precizeaza: “Este posibil sa ne confruntam cu anumite efecte. Probabil ca in Rusia si alte tari din Europa de Est cresterea sa se diminueze”.

Si bursele vor resimti criza

Acelasi lucru este valabil si pentru pietele de actiuni, unde nu se asteapta in 2008 cresteri ale cursului, cum a fost cazul pana acum. “Cresterea globala putin mai lenta va fi insotita in 2008 de o performanta mai slaba”, crede Henning Esskuchen, co-director de la Equity-Research-Unit, Erste Bank.

Elk isi manifesta un optimism ce decurge din faptul ca intreprinderea angajata in Europa de Est a castigat bani suficienti pentru investitii in anii trecuti, in pofida diminuarii cresterii. O evolutie surprinzatoare in situatia actuala nu este de asteptat. Regrese au existat mereu, insa intotdeauna numai in cazul unei singure tari.

In timp ce intreprinderile austriece au o pozitie fruntasa in Europa de Est, institutele germane de credit, apreciaza Stepic, nu mai au sansa de a recupera.

Din perspectiva Deutsche Bank, acest lucru nici nu este foarte de dorit. “Dupa o faza a unei cresteri puternice in Europa de Sud-Est, credem ca a sosit vremea sa fim mai prevazatori”, opineaza analistul de la Deutsche Bank, Gaelle Cibelly, care vede motivul in slabiciunea actuala a economiei mondiale in combinatie cu turbulentele pietei.

Aceasta si perspectivele diminuate de crestere ar putea conduce la o situatie dura in Europa de Est. Potrivit aprecierilor, pe termen scurt Romania este tara cu riscul cel mai mare, fiind urmata de Bulgaria. Din acest motiv, piata financiara din Frankfurt manifesta o prudenta crescanda fata de actiunile bancilor austriece angajate in Europa de Est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro