HARTA deficitului de medici: Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți
Mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și date publicității astăzi. 328 de localități (comune) din România nu au nici un medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.
- Harta localităților fără niciun medic de familie:
- Harta localităților cu deficit de medici de familie:
- Harta localităților cu necesar acoperit de medici de familie:
- Harta localităților cu excedent de medici de familie:
Cum arată deficitul de medici de familie în cifre:
- 328 de localități (comune) din România nu au nici un medic de familie.
- 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.
- din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie.
- doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.
- 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de alte centre universitare.
- România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.
- O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS, sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat.
- Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației, arată reprezentanții medicilor de familie.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro