Henry Kissinger: „Occidentul nu se poate întoarce la relația anterioară cu Rusia” / Ce spune despre folosirea armelor nucleare
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger afirmă într-un amplu interviu acordat Financial Times că Occidentul nu se poate întoarce la relația pe care a avut-o cu Rusia înainte de război și că nu poate accepta folosirea armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin.
Pentru context, Kissinger a precizat că s-a întâlnit personal cu Vladimir Putin „cam o dată pe an pentru o perioadă de poate 15 ani pentru discuții strategice pur academice”.
„Am crezut că convingerile sale de bază erau un fel de credință mistică în istoria rusă … și că s-a simțit ofensat în acest sens, nu de ceva ce am făcut noi prima dată, ci de prăpastia uriașă care s-a deschis între Europa și est”, afirmă acesta.
Occidentul nu se poate întoarce la relația anterioară cu Rusia
„El s-a simțit ofensat și amenințat fiindcă Rusia era amenințată de absorbirea acestei întregi zone în Nato. Asta nu scuză și nu aș fi prezis un atac de această amploare asupra unei țări recunoscute. Cred că a calculat greșit situația cu care se confrunta la nivel internațional și în mod evident a calculat greșit capabilitățile Rusiei de a susține o asemenea inițiativă majoră”, explică el.
Henry Kissinger a mai punctat că, atunci când va veni momentul de a încheia un acord de pace, trebuie ținute cont de aceste lucruri „pentru a nu ne întoarce la relația anterioară ci la o poziție diferită pentru Rusia din cauza acestor lucruri – nu fiindcă o pretindem noi ci fiindcă ei au produs-o”.
Întrebat dacă crede că aceste decizii eronate luate de Putin s-au bazat pe informații bune, Kissinger afirmă că analiștii geopolitici trebuie să înțeleagă care este „linia roșie” pentru fiecare țară.
Henry Kissinger spune că Occidentul nu poate accepta folosirea armelor nucleare
„Întrebarea evidentă este cât de mult va mai dura această escaladare și cât de mult spațiu mai este pentru o escaladare suplimentară? A ajuns el (Putin) la limita capacităților sale și a decis în ce punct escaladarea va tensiona societatea până la limite?”, explică fostul secretar de stat american.
El spune că nu poate da un răspuns cu privire la acest lucru dar că dacă Putin va decide să folosească arme nucleare va fi „un eveniment extraordinar de semnificativ”.
„În opinia mea nu putem pur și simplu să acceptăm asta”, subliniază el.
El a vorbit și despre alianța sino-rusă anunțată după vizita la Beijing a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, afirmând că, în principiu, aceasta este împotriva intereselor celor două țări, chiar dacă „a fost stabilită acum”.
„Însă mie nu mi se pare că în mod intrisec este o relație permanentă”, a afirmat el.