HG-ul privind privatizarea Electrica Muntenia Sud a fost publicata in Monitorul Oficial
Actul normativ privind aprobarea privatizarii Electrica Muntenia Sud a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, urmand ca luni, 11 iunie, contractului de privatizare sa fie semnat de reprezentantii statului si de Mateo Codazzi, directorul general executiv Enel Romania, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Initial, AVAS a anuntat ca semnarea contractului de privatizare va avea loc joi, la sediul Guvernului, insa, cu cateva ore inainte de ora stabilita, ceremonia a fost reprogramata deoarece Hotararea de Guvern pentru privatizarea societatii nu a fost publicata in Monitorul Oficial.
Enel va cumpara direct de la Electrica 50% din actiuni, urmand sa dobandeasca 67,5% din companie dupa ce va subscrie noi titluri in cadrul unei majorari de capital.
In vara anului trecut, grupul italian a fost desemnat castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica. Enel a oferit 820 de milioane de euro pentru a prelua un pachet de 67,5% din actiunile distribuitorului de energie.
Electrica a avut opt filiale, iar patru dintre ele au fost vandute in perioada 2004-2005. Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate tot de Enel, Electrica Oltenia a fost achizitionata de cehii de la CEZ, iar Electrica Moldova a intrat in proprietatea nemtilor de la E.ON.
A cincea filiala, Electrica Muntenia Sud a fost vanduta in iunie 2006 grupului italian Enel, dar transferul companiei nu s-a realizat la termen. La inceputul acestui an, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni a filialei Electrica. Aceasta a fost a doua si ultima prelungire, conform legii.
In urma cu cateva saptamani, Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca intentioneaza sa privatizeze toti distribuitorii de energie, dar si complexurile energetice (Turcani, Rovinari si Craiova), pana la sfarsitul acestui an.