Sari direct la conținut

Hidroelectrica: Barajul de la Porțile de Fier este pregătit pentru viitura de pe Dunăre / Debitul nu va fi excepțional

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii de pe Dunăre, anunțată pentru perioada următoare, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Compania menționează că face aceste precizări în contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire la creșterea debitului Dunării ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice extreme din Europa.

  • „Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic al fluviului și monitorizează atent evoluția fenomenelor.
  • Debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porțile de Fier nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediu hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite”, spun specialiștii companiei.

Aceștia amintesc să am traversat o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă.

Societatea se pregătește pentru optimizarea producției și valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus, în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță planificată la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I, lucrări care vor crește gradul de disponibilitate al hidroagregatelor.

„Asigurăm publicul că Hidroelectrica monitorizează cu atenție sporită debitul fluviului Dunărea, în acest sens fiind constituit un grup de lucru la nivelul societății.

Menționăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență și un mod de acțiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari.

Exploatarea se face în conformitate cu reglementările în vigoare și a modului de colaborare statutat cu partenerul sârb”, se mai arată în comunicatul companiei de energie.

Debitul Dunării la intrarea în țară se va dubla

Autoritățile din Ungaria se așteaptă la niveluri-record ale Dunării până la finalul săptămânii, iar Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru românii care merg în această țară. În România, unde inundațiile au făcut ravagii în special în Galați și Vaslui, debitul la intrarea Dunării în ţară (secţiunea Baziaş) se va dubla, însă autoritățile spun că „nu va exista o situație de negestionat”.

„Nu există niciun risc în legatură cu Dunărea. Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situatie de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine”, a declarat miercuri, la guvern, ministrul Mediului, întrebat de jurnaliști ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.

Conform Institutului Național de Hidrologie, începând de miercuri și până pe 24 septembrie, debitul la intrarea Dunării în ţară (secţiunea Baziaş) va crește de la 3.400 mc/s până la 8.000 mc/s.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro