HotNews.ro lanseaza sectiunea Studenti in Strainatate. Povesteste-ti experienta de studii
HotNews.ro lanseaza o noua sectiune dedicata tinerilor care studiaza in afara tarii – Studenti in Strainatate – pentru a facilita schimbul de informatii cu cei care doresc sa performeze si in alte sisteme de invatamant decat cel romanesc. Au fost publicate pana acum experientele a cinci studenti romani care studiaza in Germania, Statele Unite, Olanda, Marea Britanie. HotNews.ro continua aceasta campanie pentru a largi baza de date cu Universitati din afara tarii. Informatiile solicitate sunt standard, cu o componenta utilitara si se refera la modul de predare, calitatea profesorilor, organizarea cursurilor si a examinarilor, taxele de scolarizare, costurile de cazare si de viata, diferente fata de sistemul romanesc, organizarea campusului si nivelul exigentelor.
- Vezi mai jos cele cinci experiente relatate de studentii romani
- Contribuie si tu cu o relatare, insotita de un mini-CV si de fotografii facute de tine in universitatea pe care o urmezi
- Trimite povestea ta pe adresa: redactie[at]hotnews.ro, iar cele mai interesante relatari vor fi transformate in articole de sine statatoare
Alin Popescu
Foto: Arhiva personala
Alin Popescu (19 ani) a absolvit anul acesta Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti, a trecut peste BAC-ul cu cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani si acum este student in Marea Britanie. Dupa inceperea cursurilor, a povestit pentru HotNews.ro care sunt primele impresii de la o facultate din strainatate. Interesanta este perceptia unui adolescent care trece dintr-un sistem sub-performant intr-un sistem universitar recunoscut. „Cei de la lecture sunt niste somitati; oameni cu CV-uri impresionante care reusesc sa tina un amfiteatru intreg cu ochii si urechile pe ei timp de o ora”, povesteste Alin Popescu.
Luminita Mihaela Maxim
Foto: Arhiva personala
Luminita-Mihaela Maxim (19 ani) a promovat Bacalaureatul de anul acesta cu nota finala 9.83 si a fost acceptata la doua universitati din Scotia si din Anglia. A decis sa urmeze cursurile Universitatii din Edinburgh, unde este studenta in primul an la Facultatea de Matematica. Eleva de top a scolii din Girbovi, Ialomita, in clasa a IX-a a plecat singura la Bucuresti pentru a face performanta, iar dupa absolvirea Colegiului „Mihai Viteazul” traieste experienta universitara in Edinburgh. Dupa inceperea cursurilor, Luminita-Mihaela Maxim a povestit pentru HotNews.ro care sunt primele impresii de la o facultate din strainatate.
Ana Iacob
Foto: Arhiva personala
Ana Iacob are 19 ani si urmeaza cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Groningen din Olanda. Anul acesta a absolvit Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti si impreuna cu parintii a decis sa mearga la o facultate in Olanda care „este foarte bine clasata in Europa in Top 500” si care ii acorda si referinte la angajare. In paralel, urmeaza si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, „pentru ca, daca nu ma adaptez acolo, ca e si asta un risc, sa am o poarta deschisa aici, sa ma intorc”. Dupa primele saptamani de studiu la Universitatea Groningen, Ana Iacob a povestit pentru HotNews.ro cum se desfasoara cursurile, care este orarul, dar si care este costul vietii.
Andrei Lucian Stefan
Foto: arhiva proprie
Andrei Lucian Stefan este de la inceputul lunii doctorand la Princeton University SUA. A trecut prin sistemul romanesc de invatamant, iar dupa ce a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii in Bucuresti a urmat un Master in Danemarca, la Universitatea din Aalborg. La finalizarea masterului, profesorii i-au propus sa ocupe o pozitie de Visiting Student Research Collaborator (in cadrul unui program adresat doctoranzilor) la Princeton University SUA. „Ma impresioneaza faptul ca nimeni nu incearca sa ascunda slabiciuni. Atunci cand un profesor sau un colaborator nu stie raspunsul la o intrebare, (…) ti se spune ‘nu stiu, dar hai sa vedem ce putem sa aflam in privinta asta’”, a povestit pentru HotNews.ro Andrei Stefan.
Amalia Patterson
Foto: Arhiva personala
Amalia Patterson a urmat un master in ‘Stiinte economice si drept’, cu specializarea ‘Management, Entrepreneurship si Controlling’, la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, Germania. „Cei mai multi profesori au insistat pe ceea ce ei numesc ‘gandire analitica’. Tot ceea ce spui, prezinti sau scrii trebuie sa aiba o structura clara si un ‘fir rosu’, asemanator cu o demonstratie matematica”, a declarat tanara pentru HotNews.ro, prezentand perceptia sa asupra diferentei dintre sistemul romanesc de invatamant si cel german. In Romania, Amalia Patterson a urmat Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor la Universitatea Babes-Bolyai.
(P) Gratuit:inscrie-te la cursul despre Parlamentul European – se elibereaza certificat
(P) Castiga o excursie la Bruxelles: participa la concursul Parlamentor.ro