Ialomitianu: Guvernul nu ia in calcul in acest moment o reducere a contributiilor sociale
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat, miercuri, ca Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2011-2014, adoptata de Guvern, nu prevede o reducere a contributiilor sociale, transmite Agerpres.
„Nu am prevazut reducerea contributiilor sociale, pentru ca, asa cum este prevazut si in acordul cu FMI, trebuie sa discutam acest lucru. Nu este momentul. Ceea ce este in Strategia bugetar-fiscala este ceea ce am convenit cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Nu s-a luat o decizie in acest sens. Se amana pana cand momentul este optim pentru a lua o asemenea decizie, pentru a nu provoca derapaje. Noi avem o politica de consolidare fiscala. In momentul acesta, nu ne permitem sa luam o asemenea decizie”, a precizat Ialomitianu, la Palatul Victoria.
Intrebat daca Guvernul va da in integralitate sumele de bani castigate de salariati in instante, Gheorghe Ialomitianu a raspuns ca Executivul respecta deciziile judecatoresti, insa ia in calcul o esalonare a platilor, avand in vedere limitarile bugetare.
Potrivit ministrului, strategia fiscal-bugetara prevede o scadere a cheltuielilor de personal la 7,2% din PIB in 2012, la 7,08% in 2013 si la 6,79% in 2014, precum si majorarea alocatiilor pentru investitii, de la 43 miliarde lei in 2012 la 49,5 miliarde lei in 2013 si la 55,7 miliarde lei in 2014, transmite Mediafax.
Tinta de deficit bugetar este de 3% in 2012, 2,5% in 2013 si 2,2% in 2014.
„Legat de venituri, avem o crestere de 9% fata de 2011 in 2012, iar la cheltuieli cu 5%. Se merge pe o crestere economica de 4%”, a spus Ialomitianu, referitor la politica bugetara pentru anul viitor.
Pentru 2012, produsul intern brut este estimat la 588 miliarde lei, fata de 543 miliarde lei in acest an.
Proiectul de strategie fiscal-bugetara, in forma elaborata in luna aprilie, stabilea ca nivelul CAS va fi redus in partea a doua a acestui an cu doua puncte.
Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale era prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.
La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, afirma de altfel ca institutia pe care o conduce analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, dar ca masura va fi decisa impreuna cu FMI si Comisia Europeana.
Si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, arata ca o decizie privind reducerea contributiilor de asigurari sociale va fi adoptata in vara acestui an, la vizita misiunii FMI, cand vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina declara ca ar putea fi reduse contributiile de asigurari sociale cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.
Reprezentantii FMI afirmau insa ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori poate fi operata doar daca exista garantii ca vor fi respectate tintele fiscale din 2011 si 2012, an in care deficitul bugetar trebuie sa scada sub 3% din PIB.
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare de la sfarsitul anului trecut releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient „spatiu fiscal”.