Ikea este suspectată că folosește indirect munca deținuților din Belarus
Ikea și-a apărat joi procedurile de control pentru a se asigura că nu folosește munca deținuților, după ce o investigație a agenției de presă Disclose a arătat legături între mai mulți dintre foștii săi furnizori din Belarus și coloniile de închisori ale regimului de la Minsk, potrivit AFP.
Multinaționala cu sediul în Suedia, care a tăiat legăturile cu furnizorii săi din Belarus în martie din cauza războiului din Ucraina, a recunoscut că nu poate exclude 100% această posibilitate.
„Nu există, din păcate, niciun sistem în lume suficient de puternic pentru a garanta un risc zero de comportament necorespunzător”, a declarat pentru AFP cea mai mare companie de mobilă din lume.
În specificațiile sale, Ikea afirmă că respinge munca forțată și folosirea deținuților din coloniile penitenciar.
„Pentru a verifica dacă furnizorii respectă aceste cerințe, avem un proces bine stabilit, care include evaluări ale diferențelor, audituri de conformitate și planuri de acțiune de urmărire în caz de abatere”, a declarat Ikea.
Potrivit investigației Disclose, mai multe companii belaruse care până de curând se aflau pe lista furnizorilor Ikea au colaborat cu cel puțin cinci închisori și colonii penale ale regimului președintelui Alexander Lukașenko.
În total, zece foști subcontractori belaruși ai Ikea, inclusiv Mogotex și Ivatsevichdrev. Potrivit presei franceze, aceștia au folosit forța de muncă a deținuților din diferite închisori (IK-2, IK-4, IK-9, IK-15 și Rypp5).
„Penitenciare cunoscute pentru tortură, privare de hrană și îngrijire”, scrie Disclose.
Din cauza invaziei din Ucraina, Ikea a anunțat la începutul lunii martie că își suspendă activitățile în Rusia și în aliatul său, Belarus. Gigantul de mobilă și-a anunțat apoi retragerea din ambele țări.
În Belarus, Ikea nu avea magazine, dar a estimat că subcontractanții săi erau responsabili pentru 10 000 de locuri de muncă indirecte, în comparație cu 15 000 de locuri de muncă directe și 50 000 de locuri de muncă indirecte în Rusia.
Multinaționala de origine suedeză fusese deja expusă unui scandal legat de munca deținuților.
În 2012, în urma unei anchete interne, Ikea a recunoscut că, pentru a produce o parte din mobilierul său, furnizorii au folosit munca forțată a deținuților politici din Germania de Est în anii 1970 și 1980.