Il Giornale: "Draga ministrule Melesanu (sic!), s-a terminat cu tara fagaduintei"
Printre chestiunile aflate pe prima pagina in cotidianele italiene se afla preconizatul pachet de legi ale sigurantei publice pregatit de ministrul de interne Roberto Maroni, unde, potrivit indiscretilor, chestiunea romanilor ar constitui un punct important.
La Repubblica, pe prima pagina de azi, il citeaza pe noul ministru de interne, Maroni, care propune folosirea armatei pentru apararea sigurantei publice dar aminteste si pozitia Romaniei, care avertizeaza: „atentie la atitudinile xenofobe”. Cotidianul citeaza si pozitia ambasadorului roman in Italia, Razvan Rusu: „Trebuie facuta o neta distinctie intre romanii onesti, care sunt integrati si contribuie la dezvoltarea Italiei si cei criminali, care trebuie tratati ca atare. Avand in vedere ca decretul cu privire la siguranta publica ii priveste direct pe romani, consider ca este necesar un dialog prealabil intre cele doua guverne”.
In ceea ce priveste fixarea unui venit minim necesar romanilor pentru a sta in Peninsula, ambasadorul isi exprima retinerea, datorita faptului ca multi conationali au un loc de munca si un venit stabil, dar nu le pot dovedi pentru ca „prea des strainii sunt platiti la negru”. Rusu a precizat ca intentioneaza sa viziteze taberele de nomazi: „le vom da tiganilor sa completeze un chestionar pentru a vedea profilul persoanelor si sa vedem daca putem gasi solutii, inclusiv cu ajutorul Agentiei pentru romi”.
Ambasadorul a adaugat ca ar fi necesare programe difuzate de televiziunile romanesti prin satelit, adresate publicului de etnie tiganeasca.
Il Messaggero dedica, de asemena, un amplu spatiu temei sigurantei publice, imigratiei clandestine si chestiunii romanilor. Este citata aceeasi pozitie a guvernului roman: „Bucuresti: nu vom consimti masuri xenofobe”.
Frattini: „Nu vrem sa deterioram raporturile noastre cu Romania”
Corriere della Sera descrie pe larg pozitia guvernului roman. „Italia trebuie sa tina cont de protestele dure exprimate de la Bucuresti”. Este citata, in acest sens, declaratia de ieri a lui Teodor Melescanu : „nu vom consimti ca romanii cinstiti sa aiba de suferit de pe urma sentimentelor de xenofobie care s-ar putea crea”.
Iar noul ministru de externe italian, Franco Frattini, ii da replica: „nu vrem sa deterioram raporturile noastre cu Romania. Romanii cinstiti vor continua sa fie primiti in casele si fabricile noastre, cei delincventi trebuie prinsi si trimisi in tara de provenienta. Dar nu va avea loc nicio expulzare in masa”.
Corriere della Sera mai expune pozitia procurorilor si judecatorilor care au de-a face, in fiecare zi, cu problema delincventilor imigranti. Ei declara ca punerea in practica a masurilor represive preconizate de Maroni ar putea avea efecte negative asupra sistemului judiciar, care s-ar bloca datorita numarului mare de procese.
Expertii europeni: „Este dificila o derogare de la Tratatul Schengen”
Il sole 24 ore priveste chestiunea romanilor prin prisma organizatiilor europene. Corespondentul de la Bruxelles comenteaza astfel in titlu posibila restrictie de intrare a romanilor in spatiul Schengen: „Este dificila o derogare de la tratatul Schengen, e nevoie de un acord cu Romania”. El precizeaza ca o conditie esentiala pentru a putea controla fluxul de criminalitate ar fi in primul rand colaborarea dintre politia romana si cea italiana.
In ceea ce priveste posibile restrictii ale intrarii romanilor in spatiului Schengen, expertii europeni citati in articol vorbesc de „mari dificultati ” in a aplica limitari ale liberei circulatii pe perioade mai mari de timp.
Ministrul Melescanu rebotezat de Il Giornale
Si cotidianul Il Giornale se ocupa in detaliu de tema delincventilor romani, cu un editorial dur pe prima pagina: „Si acum Romania sa-si ia inapoi criminalii”. Citandu-l pe ministrul Melescanu, al carui nume este reprodus gresit „Melesanu”, editorialista de la Giornale precizeaza: ” ministrul roman poate sta linistit, nu va avea loc nicio expulzare in masa”.
Prezenta numeroasa a delincventilor romani ar fi un efect al politicii gresite a guvernului Prodi, care „a deschis usa romanilor si bulgarilor”. Il Giornale critica si pozitia guvernului roman, care „s-a angajat ca va acorda intrega colaborare Italiei si isi va controla delincventii, dar nu si-a indeplinit deloc obligatia. Guvernul Prodi, vazand violarea obligatiilor asumate, nu a reactionat cum ar fi trebuit”. Comentariul se termina cu un mesaj adresat direct ministrului Melescanu: ” draga ministrule Melesanu ( sic!), s-a terminat cu tara fagaduintei”.