Sari direct la conținut

Ilie Dinca, secretar de stat la Guvern: Multumesc autoritatilor franceze ca le-au dat posibilitatea cetatenilor romani de etnie roma sa aiba o vacanta in Romania

HotNews.ro

Joi la ora 17.00, pe aeroportul Baneasa din Bucuresti are loc prima transa din returnarea de pe teritoriul Frantei a circa 400 de cetateni romani de etnie tiganeasca. Patru persoane din partea Agentiei Nationale pentru romi va fi prezenta pe aeroport. La intalnirea cu reprezentantii asociatiilor romanesti din strainatate, de la Mangalia, ministrul de interne Vasile Blaga si Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, si-au spus punctul de vedere referitor la aceste returnari in bloc ale unor cetateni cu drept de libera circulatie in UE.

Vasile Blaga: “Noi vom proceda legal. Cei care au documentele de calatorie in regula au, din punctul nostru de vedere, deplina libertate de miscare. Dar nu suntem de acord cu conceptul de returnari in masa ale unei etnii sau alta. Infractorii sunt infractori, indiferent de etnie: sunt si infractori romani de etnie roma, sunt si infractori romani de origine romana, sunt si infractori francezi de origine franceza sau magrebiana. Cei care au gresit, trebuie sa plateasca. Pedeapsa este individuala, nu colectiva. Cei returnati vor fi bine primiti in Romania, pe aeroportul din Bucuresti sau din Timisoara. Daca au documentele in regula, intra in tara. Daca nu sunt in regula, vom proceda cu sanctiunile legale”.

Referitor la strategia viitoare care priveste “problema tiganeasca”, ministrul Blaga a spus: “Ne vom intalni, atat cu ministrul pentru migratie din Franta, cat si cu secretarul de stat pentru probleme europene de migratie, la mijlocul lunii septembrie, la Bucuresti. Pana atunci, in conditiile in care ne va fi solicitat sprijin, vom trimite o delegatie consistenta, la Paris. Ea este din partea Ministerului de Interne si e condusa de domnul Patruloiu, cat si din partea ministerului Muncii, condusa de domnul Mocanu. Un numar de 10 politisti, cam asta este solicitarea si-i vom trimite fara problema. Am mai trimis astfel de politisti in misiuni. Eu am mentionat, cum a mentionat si partea franceza, de fiecare data, buna colaborare politieneasca, cu noi”.

In privinta asistantei sociale de care ar beneficia returnatii in Romania, ministrul MAI a precizat ca aceasta “este una din masurile pe care statul roman, impreuna cu statul francez, va trebui sa le aplice. E vorba de protectie sociala, pornind chiar de la ceea ce inseamna scolarizarea celor care provin din aceasta etnie, programe sociale care dau rezultate, un control mai strict asupra modului in care se utilizeaza fondurile europene pentru proiectele pe etnie. Cu alte cuvinte, e o strategie pe termen lung, care, sa speram ca va avea rezultate mai bune decat in alte tari”.

In interviul acordat Hotnews.ro, Ilie Dinca, secretar de stat si Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, subordonata secretariatul general al Guvernului, ne-a spus: “Nu pot fi de fata la aceasta prima returnare, dat fiind faptul ca lucrarile reuniunii de la Mangalia mi-au dat este cap programul. Reprezentantii Agentiei vor prezenta proiectele pe care le au pentru acesti romi. Cei dintre ei care vor, pot intra in baza noastra de date, pentru a profita de anumite oportunitati, pe care le avem in derulare”.

Dani Rockhoff: Vi se pare o masura discriminatorie, returnarea acestor cetateni, in bloc, in Romania?

Ilie Dinca: Atata timp cat acestia au recunoscut ca vor sa se intoarca si au fost de acord cu aceasta suma, de 300 de euro de adult si 100 de euro de copil, eu spun ca le multumesc autoritatilor franceze, ca le-au dat posibilitatea acestor cetateni romani de etnie roma, sa aiba o vacanta in Romania. Li s-a platit avion, li s-a platit si o anumita suma. Sunt convins ca aceia care vor sa se intoarca, se vor intoarce. Cu parere de rau spun acest lucru, pentru ca eu as fi bucuros ca ei sa stea in Romania, beneficiind de sanse reale, pe piata muncii.

Dani Rockhoff: Autoritatile locale germane nu dau posibilitate de “campare” pe termen lung, asa cum s-a intamplat in Franta si alte tari. Cum considerati permisivitatea in Germania, fata de Franta, Spania sau Italia? E bine ca Germania e mai stricta, fata de acest aspect al rezidentei si liberei circulatii?

Ilie Dinca: Eu sincer multumesc autoritatilor germane pentru aceasta “duritate”, pentru ca asa este normal. Fiecare cetatean, din orice stat vine, trebuie sa respecte legile statului unde vrea sa ajunga. Este o permisivitate a statului francez, pentru ca a beneficiat de anumite ajutoare din partea Comisiei Europene pentru cetatenii romani de etnie roma. Dansii au fost de acord cu aceste asezari ilegale atata timp si le-au dat posibilitatea sa-si aduca rudele si cunoscutii, in Franta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro