Sari direct la conținut

Iluzoria crestere economica

HotNews.ro

Ni se explica in diverse declaratii publice ca Romania va reveni pe crestere economica in 2011. Toata lumea asteapta cresterea economica: Bugetarii pentru a-si recupera salariile ciuntite si sporurile; Guvernul pentru a-si reduce deficitul bugetar in timp ce cheltuie mai mult; Firmele in insolventa sau cu probleme pentru a-si rezolva dificultatile economice, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Din pacate, conditiile actuale nu sunt favorabile cresterii economice:

  • taxele sunt prea mari si au fost crescute in cel mai prost moment. Cresterea TVA va reduce activitatea economica exact in momentul cand economia parea ca se oprise din cadere.
  • taxele pe salarii si presiunea pensiilor descurajeaza munca. Discutia despre impozitul progresiv se intensifica, in timp ce PSD arunca in piata variante din ce in ce mai populiste, dupa ce prima grila cu 48% a exprimat clar intentiile viitoare.
  • scaderea cheltuielilor bugetare are ca efect inclusiv restrangerea economiei. Firmele care lucrau cu statul vor avea mai putina activitate.
  • scaderea deficitului se face prin cresterea arieratelor, iar firmele care aveau de incasat bani de la stat sunt din ce in ce mai aproape de insolventa.

Toate conditiile actuale converg impotriva cresterii economice. Nici macar propunerile de scadere a impozitului pe profit nu vor avea succes, pentru ca Romania nu e o tara in care se declara profit.

Din punct de vedere al politicii monetare am ajuns intr-o situatie inedita – dobanda de referinta este real negativa; ratele de dobanda pe termen scurt sunt real negative, in speranta ca bancile vor fi obligate sa scape de lichiditate prin creditarea statului si poate a sectorului real. Statul acum beneficiaza de o oferta foarte buna – se imprumuta cu 100 de lei si ramburseaza 97 lei. Populatia doneaza fara voia ei bani catre stat, prin dobanzile real-negative la depozite.

Cei ce asteapta cresterea economica in aceste conditii asteapta un miracol: multi euro cazuti din cer, gata sa ne scoata din galeata, aproape contra vointei noastre.

Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro