Sari direct la conținut

Imaginea momentului în negocierile pentru rocada guvernamentală. Care sunt variantele în lucru de pe listele lui Ciucă și Ciolacu

HotNews.ro
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Neoficial, discuțiile și negocierile pentru rocada guvernamentală au început. Social-democrații și liberalii discută deja în forurile interne scenarii și variante pentru împărțirea portofoliilor din viitorul Guvern. Nu lipsesc nici numele candidaților pentru ministere.

Negocierile sunt extrem de importante și cu miză mare pentru conducerile PSD și PNL. Pe de o parte, viitorul premier Marcel Ciolacu trebuie să obțină portofolii importante în Guvern ca să îndeplinească dorințele greilor PSD, în timp ce Nicolae Ciucă și Lucian Bode trebuie să ofere liberalilor acces la resurse și să mențină astfel controlul asupra partidului.

Potrivit ultimelor discuții neoficiale, pentru rocada care este programată pentru începutul lunii iunie s-ar putea reduce numărul de ministere. Surse politice din Coaliție au confirmat pentru HotNews.ro că, în contextul discuțiilor despre reducerea schemei de personal în administrația publică, există posibilitatea ca noul Guvern să aibă mai puţini miniştri, în funcţie de negocieri.

O primă discuție purtată în Coaliție în acest sens ar viza reducerea numărului secretarilor de stat, dar există și un scenariu care vizează comasarea unor ministere. Potrivit surselor citate, ministerele vizate ar fi cel al Antreprenoriatului și Turismului și, posibil, cel a Digitalizării.

„Nu s-a luat nicio decizie, sunt doar discuții și variante în analiză. Există o posibilitate ca la cele două ministere să fie numiți miniștri delegați. Asta ar presupune reducerea numărului de secretari de stat pe cele două portofolii de la 7 la 2 secretari”, explică sursele citate.

În ceea ce privește împărțirea portofoliilor între PSD, PNL și UDMR, la momentul acesta nu s-au conturat variante, negocierile fiind abia la început. Există totuși câteva noutăți.

Ce își dorește PSD cu orice preț

În interiorul PSD au început discuțiile pe portofolii și liderii grei ca Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu sau Mihai Tudose își revendică ministere-cheie, iar Marcel Ciolacu va trebui să-i mulțumească pe toți.

PSD a mai renunțat din pretenții și dorește să păstreze ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu și este dispus să cedeze altceva la schimb liberalilor.

Potrivit surselor HotNews.ro, Ciolacu este direct interesat să-l mențină pe Sorin Grindeanu și în viitorul Guvern pentru a-l ține departe de șefia partidului. De asemenea la Sănătate, va rămâne, potrivit surselor HotNews.ro, actualul ministru Alexandru Rafila.

De asemenea, Ciolacu își dorește să-l mențină pe Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului, post cheie pentru avizarea inițiativelor Executivului. Președintele PSD se bazează pe experiența lui Neacșu care are acces la tot ce se întâmplă în Guvern.

Pe lista neagră a miniștrilor care au șanse mari să nu se regăsească în viitorul Guvern se află Florin Spătaru (economie), Marius Budăi (muncă) și Petre Daea (agricultură).

În aceste moment nu este clară situația lui Marius Budăi la ministerul Muncii, dacă va fi susținut în continuare de președintele PSD. În interiorul partidului, Budăi a fost criticat pentru proasta gestionare a proiectului de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale. De precizat este că Budăi este susținut de PSD Dolj, organizație condusă de Lia Olguța Vasilescu.

Potrivit sursele social-democrate, la nivelul discuțiilor interne, Gabriela Firea dorește să-și mențină ministerul Familiei, iar Mihai Tudose este interesat de ministerul Economiei.

De asemenea, ministerul Agriculturii este un portofoliul pe care îl „coordonează” secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Florin Ionuț Barbu președintele comisiei de agricultură din Camera Deputaților ar fi varianta propusă și susținută de Stănoiu pentru ministerul Agriculturii.

„Agricultura și Apărarea se află în aria de interes, dar ministerul Finanțelor va fi cedat liberalilor”, susțin sursele HotNews.ro.

Cum arată discuțiile la PNL pe portofolii

În interiorul PNL există două tabere cu viziuni diferite în ceea ce privește nominalizarea viitorilor miniștri. La întâlnirea de la Vila Lac, liberalii i-au transmis lui Nicolae Ciucă că doresc ca liderii din primul eșalon să fie nominalizați în viitorul Guvern. Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a cerut conducerii partidului să-i propună pe prim-vicepreședinții și vicepreședinții partidului pentru ministerele importante.

Solicitarea lui Blaga vine în consens cu dorința liderilor PNL nemulțumiți de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Din această categorie fac parte prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Dan Motreanu dar și vicepreședinți ca Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Florin Roman.

Tot la ședința informală de la Vila Lac, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și-a exprimat intenția de a prelua ministerul Transporturilor și funcția de vicepremier.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că liderii PNL se așteaptă ca Lucian Bode să nu se regăsească pe lista viitorilor miniștri, iar acesta să se retragă la partid, „potrivit recomandărilor președintelui Klaus Iohannis”.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă și Lucian Bode în strânsă legătură cu președintele Klaus Iohannis vor să nominalizeze propriii oameni din eșalonul doi al partidului sau chiar consilieri prezidențiali pentru a fi mai ușor de „coordonat- controlat” susțin sursele citate.

Negocierile în interiorul PNL pentru portofolii vor fi unele complicate și rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis va reuși să-și mențină influența asupra partidului și să propună în noul Guvern oamenii pe care și-i dorește.

Potrivit surselor liberale, Nicolae Ciucă vrea să preia funcția de președinte al Senatului iar Lucian Bode să rămână vicepremier în Guvernul lui Ciolacu. Rămânerea acestuia în Guvern ar securiza tandemul Ciucă președinte al PNL ȘI Bode- secretar general PNL, explică sursele citate.

Pe lista neagră a miniștrilor pe care liberalii nu i-ar mai dori în viitorul Cabinet se află Daniel Cadariu (antreprenoriat și turism), Marcel Boloș (fonduri europene), Bogdan Aurescu (externe), Virgil Popescu (energie) și Cătălin Predoiu (justiție).

În spatele ușilor închise, la negocierile interne au apărut nume noi pentru diverse portofolii. De exemplu, pentru ministerul de Externe s-ar afla în discuție numele consilierei prezidențiale Luminița Teodora Odobescu, dar și-ar dori acest portofoliu și vicepreședintele PNL Alina Gorghiu.

Totodată, în discuțiile interne de partid pentru portofoliul de la Finanțe apare numele lui Sebastian Burduja (în prezent ministru al Digitalizării, susținut de Bode și Ciucă pentru șefia PNL București ) dar și al senatorului și fost ministru al Finanțelor Alexandru Nazare (care ar fi susținut de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu).

În funcție de negocierile cu PSD, Agricultura și Internele ar putea reveni liberalilor, iar aici a fost vehiculat numele prim-vicepreședintelui Dan Motreanu.

Șanse mari să rămână și în viitorul Guvern le are actualul ministru al Educației, Ligia Deca.

O posibilă rocadă ar putea fi între UDMR-PNL-PSD în sensul ca ministerul Mediului să fie preluat de către PNL, iar UDMR să preia Cultura de la PSD.

Ce prevede protocolul Coaliției – rocada guvernamentală

Potrivit acordului politic semnat în noiembrie 2021 de către PSD, PNL și UDMR Nicolae Ciucă are mandatul de premier până în 25 mai 2023. La sfârșitul lunii mai 2023 urmează să fie numit un premier din partea PSD care va avea un mandat până la alegerile generale din 2024.

Documentul semnat de Coaliție prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro