Sari direct la conținut

Imagini spectaculoase ale ciocnirilor dintre galaxii, date publicitatii de NASA

HotNews.ro

O serie de fotografii transmise de Telescopul spatial Hubble prezinta o coliziune intre doua galaxii si diversele forme pe care le pot lua galaxiile nou aparute, transmite FoxNews.com.

NASA a dat publicitatii 59 de fotografii, cea mai mare colectie de imagini realizate vreodata de Hubble.

Imaginile au fost prezentate publicului joi, in ziua in care s-au implinit 18 ani de la lansarea in spatiu a telescopului.

Potrivit specialistilor, fuziunile dintre galaxii sunt mult mai obisnuite decat s-a crezut pana acuma, iar ele s-au produs intr-o proportie mult mai mare la inceputurile universului decat in prezent. Chiar si galaxiile ce par izolate prezinta, in structura lor interna, urme ale fuziunilor si ciocnirilor cu alte galaxii.

Expertii NASA sustin ca inclusiv Calea Laptelui/Lactee contine urme ale unor galaxii mai mici pe care le-a inglobat de-a lungul timpului. Calea Laptelui/Lactee va fi, la randul sau, „devorata” de galaxia Andromeda in urmatoarele doua miliarde de ani, sustin specialistii, care au si botezat viitoarea galaxie ce va fi formata „Milkomeda.”

Desi galaxiile care se ciocnesc se indreapta una spre alta cu mii de kilometri pe ora, interactiunea dintre ele poate fi finalizata in milioane de ani.

Imaginile transmise de Telescopul Hubble prezinta diferite etape ale coliziunii dintre galaxii si prezinta formele noi si neobisnuite care se formeaza, printre care o galaxie in forma de perie de dinti sau o bufnita care zboara.

Telescopul spatial Hubble, denumit dupa numele astronomului Edwin Hubble, a fost lansat pe orbita de o racheta in aprilie 1990. Este unul dintre cele mai mari si mai performante instrumente optice din lume, fiind o colaborare intre NASA si Agentia Spatiala Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro