Sari direct la conținut

Imobiliare si credite neperformante

Economia pe intelesul tuturor

Intr-un raport de analiza al Exotix s-au „strecutat” doua grafice foarte interesante.

1 – Scaderea pretului imobiliarelor, intre maxim si minim VEZI GRAFIC

Romania e pe o pozitie medie cu o scadere fata de maxim de aproximativ 20%. Corectiile au fost mult mai reduse fata de Bulgaria si tarile baltice. Constient sau nu, se incearca acum o aterizare lina a pietei, diluand garantiile programului „Prima Casa”. Ma astept totusi ca piata sa nu-si revina foarte repede, din cauza stocului imens de proprietati imobiliare aflat in proceduri de insolventa si care incet incet va ajunge spre lichidare, odata ce planurile de reorganizare esueaza.

Ma astept ca cel putin 3 ani de acum incolo, apetitul bancilor pentru finantari imobiliare de amploare sa fie foarte scazut.

2 – Evolutia creditelor neperformante VEZI GRAFIC

In acest top Romania ocupa un „onorabil” loc 6, in compania Islandei, a Ucrainei si a Kazahstanului. Acolo unde s-a putut, sistemul bancar romanesc a rezistat in mare parte din cauza reglementarilor locale ale BNR dar si infuziilor de capital in bancile mama si a acordurilor de mentinere a expunerii pe Romania, cel putin pentru aceasta perioada. Replierea si reducerea expunerii se va face totusi, dar de o maniera ordonata si in conditii normale.

Pana cand creditele neperformante nu vor ajunge la nivele suportabile de aproximativ 5%, apetitul pentru risc nu va mai fi acelasi ca pana in 2008.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro