Sari direct la conținut

Impactul crizei imobiliare din Spania asupra muncitorilor romani

HotNews.ro

Economia spaniola trece de cateva luni prin „cea mai complexa criza inregistrata vreodata”, dupa cum a declarat ministrul Economiei. Pana acum autoritatile s-au ferit sa recunoasca acest lucru, insa indicatorii economici arata o stagnare a cresterii economice. Criza din sectorul imobiliar afecteaza si zecile de mii de romani plecati la munca in constructii in Spania. Multi dintre ei se gandesc sa se intoarca acasa pentru ca nu mai au lucrari de cateva luni si traiesc deja din economii.

Informatia pe scurt:

  • Economia Spaniei trece printr-o criza extrem de complexa. Criza financiara de pe plan international, preturile mari la petrol si cresterea modesta a economiei Statelor Unite si a Germaniei au agravat problemele economiei spaniole.
  • Muncitorii romani din Spania incep sa se intoarca in Romania.
  • In Spania traiesc circa 660.000 de romani, cea mai numeroasa comunitate de imigranti, alaturi de ecuadorieni si marocani

Barbatii sunt cel mai afectati de criza sectorului imobiliar. Pe santierele din cea mai mare comunitate de romani din Spania din Castellon, se poate vedea cu ochiul liber ca nu se mai lucreaza de cateva luni. Multi dintre romanii care si-au cumparat apartamente cu credite de la bancile spaniole, vor sa vanda acum si nu au la cine.

Florin L. lucreaza in Tara Basca de un an de zile in constructii. Face diverse lucrari pentru angajatorii spanioli si romani. S-a intors in Romania din luna mai pentru ca nu mai are de lucru. „Am cateva lucrari acasa si la Bucuresti pe durata verii. Sper ca din septembrie sa fie mai bine si sa ma pot intoarce in Bilbao”, spune Florin.

Radu Ilinca lucreaza in Castellon de 4 ani la o fabrica de ceramica. „Aveam de munca dublu anul trecut fata de anul acesta, spune el. Echipa cu care lucram era mai mare. Anul acesta au fost dati afara multi colegi de-ai mei pentru ca nu mai este de lucru. Eu am noroc ca am vechime si contract de munca si seful ma vede ca stau si peste program si-mi fac treaba repede”.

Radu vrea sa se intoarca in tara si sa-si faca o pensiune. „Am o bucata de teren in judetul Dambovita si vreau sa invat cum este cu fondurile astea europene. Daca se poate, vreau sa fac si eu un proiect si sa-mi fac afacerea mea, nu vreau sa mai raman in Spania decat pentru cativa ani, desi toata familia mea este aici si se castiga bine.”

Cumnatul lui, Cosmin Marcu, lucreaza pentru grupul Hercesa de mai bine de trei ani. Si-a adus si sotia si fetita in Castellon imediat dupa ce s-a stabilit in Spania. Si-au cumparat un apartament cu patru camere pentru care a facut credit la o banca spaniola. „Simt efectele crizei imobiliare prin faptul ca mi-a crescut rata la banca”, spune Cosmin. „Inca e de munca la noi la fabrica, nu-mi fac probleme, am vechime aici. Oricum nu ne gandim sa ne mai intoarcem in tara decat in concediu. Fetita mea e la scoala aici, vorbeste mai bine spaniola decat romana si in tara nu stiu ce as putea sa fac.”

„Una dintre cele mai complexe crize pe care le-am vazut”

Economia Spaniei trece printr-o criza extrem de complexa, a declarat miercuri Pedro Solbes, ministrul economiei din guvernul lui Zapatero. Pana in prezent, ministrul a evitat sa catalogheze scaderea rapida a avansului economic drept o criza. „Pentru mine, aceasta este una dintre cele mai complexe crize pe care le-am vazut, din cauza numarului mare de factori implicati”, a spus el intr-un interviu la PuntoRadio.

Guvernul spaniol a fost criticat in repetate randuri pentru ca nu a recunoscut intensitatea deteriorarii economiei, de la o crestere de 3,8% in 2007 la stagnarea economica ce se preconizeaza in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

„Suntem in mijlocul unei inrautatiri a situatiei economice, iar situatia s-a deteriorat in ultimele cateva zile. Guvernul procedeaza foarte bine cu noul program fiscal, insa este putin probabil ca acesta sa aiba un efect semnificativ avand in vedere situatia actuala”, a spus Daniel Antonucci, economist la Merrill Lynch.

Pedro Solbes a mai spus ca criza financiara de pe plan international, preturile mari la petrol si cresterea modesta a economiei Statelor Unite si a Germaniei au agravat problemele economiei spaniole.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro