Sari direct la conținut

Impactul schimbarilor climatice si descoperirea "Particulei lui Dumnezeu" – dezbateri si conferinte in cadrul Bucharest Science Festival

HotNews.ro

La a treia ediție a Bucharest Science Festival, Asociația Secular Umanistă din România, Editura Humanitas, Agenția Universitară a Francofoniei și Institutul Francez vă invită la o nouă serie de conferințe și dezbateri „Magia realității“. Între 26 septembrie și 2 octombrie, în librăria Humanitas de la Cișmigiu puteți întâlni cercetători și profesori din institutele și universitățile românești alături de invitați speciali din afara țării: istoricul elvețian François Walter, biologul francez Gilles Boeuf și Jim Baggott, autorul cărții Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“.

În decembrie 2015 Franța va găzdui conferința internațională COP21, unde se va încerca găsirea unui acord interguvernamental pentru reducerea încălzirii globale. Bucharest Science Festival își propune prin tema din acest an să creeze ocazii pentru a transmite informațiile legate de această conferință și de posibilele ei implicații. Vom privi schimbările climatice din perspectiva mai multor științe în trei dintre cele patru evenimente de la librăria Humanitas de la Cișmigiu. Aflăm de la specialiști care sunt efectele încălzirii globale asupra naturii și biosferei, cum putem observa și demonstra influența antropică asupra mediului și stratului de ozon, dar și care au fost reprezentările culturale create pentru diversele etape climatice mai recente ale planetei. Urmărind un alt subiect important în lumea științifică, care a făcut înconjurul lumii în știrile ziarelor, vom discuta despre istoria teoriilor care au dedus existența bosonului Higgs și despre experimentele care au confirmat-o.

Programul dezbaterilor :

Sâmbătă, 26 septembrie, ora 17.00

Istoricul și profesorul elvețian François Walter va susține o conferință cu tema Comment écrire une histoire de la saisonnalité? L’exemple de l’hiver. (Cum se scrie o istorie a anotimpurilor? Exemplul iernii.). Traducere în limba română și moderator Nadine Vlădescu.

François Walter este istoric și profesor onorific al Universității din Geneva; a publicat peste cincisprezece cărți despre istoria orașului, a teritoriului, a mediului înconjurător și a riscurilor, între care se află și Hiver. Histoire d’une saison (Éditions Payot & Rivages 2014).

Duminică. 27 septembrie, ora 16.30

Proiecția documentarului Nature, nouvel eldorado de la finance, producție Arte 2015 (82 min.). Documentarul va fi urmat de dezbaterea cu tema Care este valoarea biodiversității? la care vor participa Gilles Boeuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris și profesor invitat la College de France; Bogdan Gioară, președinte al Asociației Reper 21; Alexandru Petrișor, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Moderator Mihai Goțiu, jurnalist România curată și autorul cărții Afacerea Roșia Montană.

Prof. Dr. Gilles Bœuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris este profesor la Collège de France și consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat al Ministrului francez pentru Ecologie, Mediul Înconjurător și Transporturi, doamna Ségolène Royal.

Marți, 29 septembrie, ora 19.00

Dezbatere pornind de la cartea Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“ la care vor participa Jim Baggott, autorul cărții, via Skype; Irinel Caprini, cercetător la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“; Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. Moderator Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.

În vara lui 2012, la marele accelerator de particule de lângă Geneva a fost descoperit bosonul Higgs, a cărui existenţă fusese prezisă cu o jumătate de secol în urmă. Evenimentul a creat mare vâlvă, mai ales că bosonul Higgs devenise celebru fiind numit „particula lui Dumnezeu“, din moment ce cu ajutorul lui putea fi explicat felul în care particulele de materie dobândeau masă – era privit ca un „creator“ al materiei. Miza reală a descoperirii era confirmarea şi completarea Modelului Standard, cel care descrie sistematic ansamblul particulelor cunoscute, pe baza teoriilor actuale din fizică.

Jim Baggott şi-a obţinut titlul de doctor în chimie fizică în 1978 la Universitatea Oxford. Activitatea sa de cercetător s-a împletit cu cea de autor al unor cărţi cu subiecte la graniţa dintre ştiinţă, filozofie şi istoria ştiinţei, între care The Quantum Story, Farewell to Reality, The First War of Physics, The Meaning of Quantum Theory. Volumul Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“ a fost publicat în colecția de știință a editurii Humanitas.

Vineri, 2 octombrie, ora 19.00

Dezbatere cu tema Ce ne spun științele despre schimbările climatice la care vor participa Gina Isar, cercetător la Institutul de Științe Spațiale; Mihai Popa, conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București; Roxana Bojariu, climatolog, Institutul de Meteorologie și Hidrologie; Sorin Cheval, director științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului. Moderator Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro