In judetul Satu Mare s-a descoperit un centru tribal de 56 ha ce dateaza de aproape trei milenii
Un centru tribal din mileniul I i.Hr. a fost descoperit pe raza comunei satmarene Căuaş, prin scanare geomagnetica, cercetarea fiind continuata de arheologii satmareni impreuna cu cei de la Universitatea Koln din Germania, informeaza Agerpres. Centrul era situat intr-o zona fortificata natural prin revarsarea a doua paraie in valea Ierului. Sutele de constructii de pe suprafata sitului erau arajate pe siruri, dovedind ca locuintele au fost construite dupa un plan prestabilit, scrie portalsm.ro.
„Prin scanare geomagnetica s-a constatat ca aici a existat un centru tribal, ce se intindea pe o suprafata de 56 ha, intr-o zona fortificata natural prin revarsarea a doua paraie in valea Ierului. Intreaga suprafata a fost fortificata printr-un efort ce dovedeste posibilitati impresionante ale comunitatii care a trait in asezare.
Un aspect extrem de important se desprinde acum la finalul cercetarilor: sutele de constructii de pe suprafata sitului sunt aranjate pe siruri, dovedind ca locuintele au fost construite dupa un plan prestabilit. Acest sistem complex de amenajare, ce a fost definit ca fiind protourban, este cunoscut doar la vestitul centru tribal din localitatea Biskupin (Polonia). Situatia de la Căuaş dovedeste ca ar putea fi un fenomen european, databil in sec. X-VIII i.Hr., care insa s-a prezervat si poate fi reconstituit in putine cazuri”, arata un comunicat al Muzeului Judetean Satu Mare,
Un element deosebit surprins in acest an este acela al unor planuri de constructii cu o latura arcuita (absidate) de foarte mari dimensiuni. Constructii identice ca forma si dimensiuni au fost descoperite recent la Lapus, in acest sit avand clare conotatii cultice.