Sari direct la conținut

Inca o doza de credit

HotNews.ro

Nu stiu de ce dar parca toata lumea a uitat de unul din elementele fundamentale care au stat la baza crizei actuale si anume supraindatorarea. Supraindatorarea, bazata pe accesul usor la credite, aceasta benzina din motorul cu turbina a supraconsumului, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.

Ca sa restarteze insa economia mondiala, aflata in stare de soc, diversele guverne au facut ce-au stiut mai bine, adica au pompat bani de la buget in diverse programe de stimulare a consumului (de genul “Programul Rabla”, “Prima casa” de la noi plus vouchere de consum sau alte scheme similare in intreaga lume). Au incurajat din nou indatorarea pentru a relansa cererea, intr-o piata care inghetase peste noapte.

Multa lume uita insa ca un credit, fie el si pe termen lung, are un mare dezavantaj, si anume ca trebuie rambursat. Ca atare, cu exceptia situatiei in care doriti sa lasati mostenire datoriile voastre urmasilor, creditul nu face decat sa aduca veniturile (potentiale) viitoare in momentul prezent. Mai mult decat atat, avand in vedere ca o persoana va castiga o suma data ca venituri de-a lungul vietii, creditul micsoreaza disproportionat venitul discretionar viitor, caci sa nu uitam ca avem de platit si-o dobanda. Si ca sa nu fiu inteles gresit, creditul investit in ceva productiv (cu exceptia speculatiilor), ceva ce reduce costuri sau e absolut necesar, poate fi chiar un lucru bun. Pentru orice altceva insa trebuie dozat cu mare atentie.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro